Публікація

Депутати відмовилися розглядати законопроект про громадські організації

22 вересня 2009 року Комітет Верховної Ради з питань правової політики взагалі відмовився розглядати проект Закону України “Про громадські організації” (реєстраційний номер 3371 від 14.11.2008 року). Таку позицію публічно озвучив голова Комітету Сергій Міщенко, член фракції Блоку Юлії Тимошенко.

Варто звернути увагу, що проект Закону України “Про громадські організації” був розроблений і поданий до Верховної Ради Урядом Юлії Тимошенко на виконання пункту 1.1. Програми діяльності Кабінету Міністрів України “Український прорив: для людей, а не політиків”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України № 14 від 16 січня 2008 року.

Пан Міщенко пояснив свою позицію тим, що комітет знаходиться в критичній залежності від позиції депутата Олени Лукаш, члена фракції Партії регіонів України. Наразі із 14 членів Комітету Верховної Ради з питань правової політики участь у засіданнях комітету беруть тільки сім депутатів, а саме: Руслан Князевич (НУНС), Іван Плющ (НУНС), Юрій Мірошниченко (ПР), Олена Лукаш (ПР), Сергій Міщенко (БЮТ), Володимир Пилипенко (БЮТ), Еліна Шишкіна (БЮТ).

Решта депутатів, а саме Андрій Клюєв (ПР), Сергій Головатий (ПР), Борис Петров (ПР), Віктор Янукович (ПР), Костянтин Жеваго (БЮТ), Роман Зварич (НУНС), Петро Симоненко (КПУ) фактично ігнорують засідання комітету. Наявність кворуму, необхідного для ухвалення рішень, залежить від пані Лукаш.

Олена Лукаш не підтримує законопроект № 3371 “Про громадські організації”, не погоджуючись із наданням іноземцям та осіб без громадянства права виступати засновниками та членами громадських організацій. Проте таке право іноземців та осіб без громадянства вже передбачено чинним Законом України “Про об’єднання громадян”, а звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів не допускається відповідно до статті 21 Конституції України. Програма Партії регіонів України, яку має поділяти пані Лукаш, прямо передбачає створення належної правової бази для розвитку громадянського суспільства. Законопроект № 3371 отримав позитивні висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Представництва ООН в Україні і відповідає Фундаментальним принципам щодо статусу неурядових організацій в Європі (Прийняті Комітетом Міністрів Ради Європи 16 квітня 2003 р.). Проте звернення із відповідними роз’ясненнями не вплинули на позицію пані Лукаш.

Нагадаємо, що Регламент Верховної Ради України не дає комітету можливості залишити направлений до нього законопроект без розгляду, натомість зобов’язуючи його розглянути законопроект в тридцятиденний строк та ухвалити рішення щодо доцільності його розгляду Верховною Радою України.

Дії членів Комітету Верховної Ради з питань правової політики суперечать і міжнародним зобов’язанням України. У квітні 2008 року Європейський суд з прав людини визнав Закон України “Про об’єднання громадян” таким, що не відповідає Європейській конвенції про захист прав людини та основних свобод в частині захисту права на свободу об’єднань та зобов’язав Україну покращити своє законодавство в цій сфері.

Коаліція громадських організацій готує відкрите звернення до спікера Володимира Литвина, голови Комітету з питань правової політики Сергія Міщенка, голови фракції БЮТ Івана Кириленка, голови фракції Партії регіонів Віктора Януковича, Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, з вимогою негайно розглянути і ухвалити новий закон “Про громадські організації” з врахуванням пропозицій громадськості.

В боротьбі за свободу компромісів бути не може!

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: