Публікація

Депутати про дітей та родини напередодні Дня дитини

Напередодні дня захисту дітей народні депутати Лілія Григорович, Ксенія Ляпіна та Ольга Герасим’юк організували прес-конференцію, на якій окреслили досягнення та недоліки України в сфері захисту дитини та родини за останні роки.
Зокрема, за переконаннями депутаток, ситуація, у порівнянні з 2006 роком покращилась. На дітей почали звертати увагу не тільки під час нового року та дня захисту дитини. Тепер держава розробила і намагається впроваджувати системний підхід до захисту прав дитини.

Проте, залишаються ще дуже багато проблем, які необхідно вирішувати в першу чергу. Україна – старіюча нація, тому саме держава має заохочувати жінок до народження дитини. Одним з заохочувальних кроків була виплата 8,5 тисяч гривень при народженні дитини. Проте, зараз ця система перетворилась в бюрократичну тяганину, і дуже багато жінок так і не отримали гроші, що їм належать.

Для того, аби збільшувалась народжуваність у молодих батьків має бути можливість придбати доступне житло та гарантії працевлаштування. Зокрема, розповідає Ксенія Ляпіна, надзвичайна проблема сьогодні з працевлаштуванням молодих жінок. Роботодавці або не беруть їх на роботу, або намагаються оформити якось нелегально, передбачаючи що це майбутня мама. Пані Ляпіна вважає, що виходом з ситуації стане розроблення такої програми соціального страхування, щоб у роботодавців був стимул брати на роботу вагітних жінок.

Критична ситуація, за думкою Ксенії Ляпіної склалася і з жінками підприємцями, що мають найманих робітників. Так, за нинішнім законодавством, якщо така ділова жінка завагітніє та вирішить народжувати дитину, держава не сплатить їй гроші за декретну відпустку. Або сплатить, якщо та відмовиться від свого бізнесу. «Гарний стимул» поєднувати роботу з кар’єрою, чи не так?

А ще на Україні мати дітей – дорого. Статистика свідчить, що серед сімей, що мають одну дитину, рівень бідності – 25%. Серед тих же, хто має, наприклад, більше чотирьох дітей, такий відсоток значно більший – 87%.

Для того, аби родини з економічної точки зору не боялися заводити дітей, організатори прес-конференції пропонують за народження першої дитини сплачувати 8,5 тисяч гривень, за другу на 20% більше, за третю на 40 % і так далі.

Також депутатки звернули увагу на важливість державної пропаганди усиновлення дітей, роз’яснення законодавчої процедури усиновлення. Всиновлювати дітей має стати модно, каже Ксенія Ляпіна. Кожна заможна людина має окрім того, що купить машину та двоповерховий будинок, має ще й всиновити дитину.

Марина Говорухіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: