Публікація

Депутати незаконно втручаються в процедуру скасування ліцензії на право телерадіомовлення

Народний депутат України, Голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін вимагає скасувати ліцензію ТРК “Україна”. Він направив депутатський запит до Голови державного комітету телебачення і радіомовлення І.Чижа та Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Б.Холода щодо скасування ліцензії на право телерадіомовлення ТРК “Україна”.

Підставою для такого бажання Кармазін вважає грубе порушення ст. 37 Конституції України, ст.ст. 2, 37, 39, 46 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” та ст.ст. 46, 47 Закону України “Про інформацію”, що відображалось в трансляції публічних закликів до порушення суверенітету і територіальної цілісності України та зміни меж території України під час проведення політичного з’їзду, який відбувся 28 листопада в м. Сєвєродонецьку.

Але, пан Кармазін мабуть забув, що рішення про застосування такого крайнього заходу як скасування ліцензії на телерадіомовлення приймає відповідний незалежний орган – Національна Рада України з питань телебачення та радіомовлення, на основі фактів порушень, які були встановлені судом в процесі кримінального обвинувачення.

То ж депутатський запит по цьому питанню можна вважати сумнівним і він не є підставою для того, щоб Нацрада України з питань телебачення та радіомовлення вжила відповідних заходів, а саме скасувала ліцензію на право телерадіомовлення ТРК „Україна”. Більше того, своїм запитом Кармазін замахується на дотримання іншого права – на свободу слова. Такий слід вважати прямим тиском на Нацраду.

Більше того, транслюючи дане зібрання у прямому ефірі ТРК „Україна” навряд чи порушила вимоги стандартів свободи слова, оскільки це був прямий ефір. З іншої точки зору, якби вона їх не транслювала, то можливо ніхто би і не дізнався про сумнівно законні дії представників органів влади.

Поруч з тим, народний депутат вимагає скасування державної реєстрації Партії регіонів за організацію вказаного заходу, на якому лунали заклики про незаконне порушення територіальної цілісності країни. Така діяльність є порушенням статті 5 Закону України „Про політичні партії”, проте це може визнаватися виключно Верховним Судом України. Така справа у Верховному Суді України здійснюється за поданням Міністерства юстиції України чи Генерального прокурора України.

Вікторія Онищенко

Володимир Яворський

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: