Публікація

Декриміналізація секс-роботи в Україні вже знаходиться на етапі розробки нормативних документів

8 липня 2019 року в офісі Омбудсмена України відбулось перше Установче засідання міжвідомчої робочої групи, яку було створено в грудні 2018 року на засіданні Національної Ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу та ТБ в Україні.

Рішення про створення даної групи було прийнято 13 грудня 2018 року на засіданні Національної Ради за поданням від представників спільноти секс-працівників Наталії Ісаєвої та Петра Полянцева.

До групи ввійшли представники державних установ, правозахисних та благодійних організацій, а саме: Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Міністерств юстиції та охорони здоров’я, Національної поліції, Української Хельсінської спілки з прав людини, МБФ «Альянс громадського здоров’я», БО «100% життя», МФ «Відродження», Amnesty International в Україні, БО «Легалайф-Україна».

Таке широке об’єднання правозахисників, активістів та чиновників в першу чергу займеться проблематикою насильства та порушення прав секс-працівників, а також обмеженнями у доступі до медичних послуг. В групі обговорювали можливості для декриміналізації секс-праці в Україні, вирішення комплексу проблем у різноманітних сферах з усунення стигматизації та дискримінації людей. Перед учасниками групи зараз стоїть складний виклик: напрацювати проект реформи законодавства про секс-працю, який забезпечить захист прав секс-працівників та буде підтриманий суспільством.


«Групу об’єднує цінність прав людини. Ми, як представники спільноти секс-працівників, сподіваємся розробити дієвий закон. Він має захищати секс-працівників та поширювати на них діючі соціальні гарантії, а також запустити програми які допоможуть залишити цю роботу тим хто цього потребує», – каже Наталія Ісаєва, директорка БО «Легалайф-Україна»
Чи готове українське суспільство до такого кроку? Наталія Ісаєва, опираючись на результати соцдосліджень, стверджує, що українці позитивно сприймають декриміналізацію і готові до неї за певних умов.

Вона презентувала результати дослідження щодо ставлення, переваг, можливостей та перешкод декриміналізації секс-праці в Україні, яке проводилось БО «Легалайф-Україна» спільно із АЦ «Соціоконсалтинг»  у 2018-2019 роках. Аналіз даних підтверджує, що якби більшість не ставилась до секс-праці та секс-працівників, але цінність життя людей, їх безпека та захищеність є головним пріоритетом для суспільства та держави. І більшість громадян України готові позитивно сприйняти декриміналізацію за певних умов.  Тому, головною та спільною задачею учасників групи є пошук таких можливостей та напрацювання пропозицій щодо реформи законодавства про секс працю в Україні, які забезпечать захист  секс-працівників та будуть підтримані суспільством.

Джерело БО «Легалайф-Україна»

УГСПЛ надає інформаційну та консультативну підтримку адвокаційним діям з декриміналізації секс-праці в Україні в рамках проекту «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: