Публікація

„Декларація Будва” – доступ до інформації в Південній Європі

Організатором обговорення виступили Артикль 19, Гельсінський Комітет Чорногорії та Ініціатива Справедливості Інституту Відкритого суспільства, серед учасників: представники НДО, центральних та місцевих органів влади Албанії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Косово, Македонії, Чорногорії, Молдови, Румунії, Сербії, Туреччини і також представники ОБСЄ, Ради Європи.

Учасники закликали до швидшого прийняття законів, що регламентують доступ до інформації в Македонії, Чорногорії та Сербії у відповідності з міжнародними стандартами та презумпцією відкритості.

Також учасники закликали законодавців регіону забезпечити, щоб свобода доступу до інформації була головнішою, ніж закони про таємниці і щоб в будь-якому рішенні виконавчих органів та судів застосовувався оцінка суспільної значимості інформації.

Правозахисники в Будва привели численні приклади своєї роботи в захисті права на інформацію і також поділилися планами на „День права на інформацію”, який відбудеться 28 вересня. Серед самих цікавих – нагороди найбільш відкритим органам влади (і анти-призи для найменш відкритих), постери та радіо та TV матеріали.

Учасники також закликали кожну країну регіону прийняти правові положення для захисту джерел суспільно важливої інформації (так званих „свистунів”).

В свою чергу представники влади ділилися своїм досвідом зусиль по сприянню відкритості.

Повний текст декларації англійською можна подивитися тут: http://www.justiceinitiative.org/db/resource2?res_id=102187

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: