Публікація

Дар’я Свиридова (УГСПЛ) про Закон щодо спрощеного отримання документів про народження та смерть на окупованих територіях

У вівторок в Будинку Уряду відбувся брифінг щодо запровадження в дію Закону № 3171  “про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України”. Законопроект був результатом співпраці Міністерства Юстиції України та неурядових організацій, чиєю безпосередньою діяльністю є захист прав громадян з тимчасово окупованих територій держави.

Експерти Української Гельсінської Спілки з прав людини також брали участь в розробці законопроекту. Представник УГСПЛ Дар’я Свиридова зазначила, що ця ініціатива Мінюсту є безумовно позитивною в плані підтримки громадян на окупованих територіях, особливо юридичної підтримки, даючи цим громадянам можливість для повноцінної реалізації їхніх прав. Ще одним позитивним здобутком законопроекту правозахисник назвала можливість громадян з окупованих територій звертатись за встановленням фактів смерті та народження до українських судів по всій країні, замість обмеженого числа конкретно визначених судів, як це було раніше. Наприклад, кримчани за діючим законодавством звертаються лише в суди Києва. А також негайне прийняття цих справ до провадження.

Втім, Свиридова наголосила, що законопроект має й недоліки, оскільки процедура отримання зазначених документів досі залишається судовою, а не адміністративною:

Ми все ж таки наполягаємо на тому, що в майбутньому необхідно впроваджувати адміністративну процедуру документування осіб з окупованих територій. Крім того, що це полегшить саму процедуру – особи зможуть просто звертатися до РАГСів і оформлювати такі документи, фактично, за один день – це також дозволить державі тримати зв’язок зі своїми громадянами на окупованих територіях. Бачити, які документи їм видаються і сприяти, певною мірою, деокупації цієї території. Запобігати можливим зловживанням після деокупації”.

– підкреслила правозахинсик:

Адміністративна процедура є дуже важливою, і вона, насправді, є певним обов’язком нашої держави, оскільки планом дій на виконання Національної стратегії з прав людини, яка нещодавно була прийнята Україною, державою взяті на себе зобов’язання щодо запровадження саме адміністративної процедури документування фактів смерті та народження на території України громадян, які перебувають в окупації”.

На думку Свиридової, основною перепоною для зміни процедури є  неготовність громадськості і влади сприйняти можливості провадження такого механізму.

Повне відео брифінгу:

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: