Публікація

Чи збережеться свобода мирних зібрань?

Учора, 19 вересня, у Міністерстві юстиції України відбулося обговорення проекту закону про мирні зібрання в Україні з міжнародними експертами, правозахисниками та представниками правоохоронних органів. Основне питання правозахисників про те, чи буде збережена існуюча свобода мирних зібрань здається отримує позитивну відповідь.

Два роки назад парламент відхилив два законопроекти про мирні зібрання. Обидва критикувалися правозахисниками за звуження існуючої свободи.

Невдовзі правозахисники, зокрема, Володимир Чемерис (Інститут „Республіка”, Член правління УГСПЛ) та УГСПЛ розробили проект закону, котрий на їхню думку забезпечив би всі необхідні гарантії проти утиску свободи мирних зібрань. Було проведено громадське обговорення законопроекту і він був внесений до парламенту, проте на початку цього року Верховна Рада України не ризикнула розглядати цей законопроект перед виборами.

Поряд із цим, розробкою нового законопроекту займалося Міністерство юстиції України. Проект Міністерства виявився, на противагу ліберальному проекту правозахисників, надто жорстким. На початку травня цього року Мін’юст розмістив свій проект закону для громадського обговорення. Правозахисники зробили свій коментар, критикуючи його щодо невідповідності міжнародним стандартам. Дивіться докладніше: „Проект закону про мирні зібрання Мін’юсту не відповідає європейським стандартам”.

Після переговорів правозахисники та Мін’юст погодилися розробити спільний проект, об’єднавши позитивні сторони обох. Тим часом, Мін’юст надіслав обидва проекти законів для надання своїх висновків експертам ОБСЄ та Венеціанської комісії Ради Європи.

Учора міжнародні експерти представили свої попередні зауваження до проектів, а Мін’юст представив удосконалену версію свого законопроекту.

Учасники обговорення загалом були згідні з основною критикою законопроекту і фактично погодили усі спірні моменти. Навіть представники правоохоронних органів не надто захищали свої вимоги до цього закону, хоча скоріше це робилося з метою уникнути критики міжнародних експертів.

УГСПЛ і надалі братиме участь у доопрацюванні цього законопроекту і здається, що ми маємо всі шанси отримати такий проект закону, що навіть підсилить існуючі гарантії захисту свободи мирних зібрань. Невдовзі ми поширимо остаточні висновки міжнародних експертів щодо цих законопроектів.

Справа, як завжди, залишиться за непередбачуваним парламентом.

В.Яворський,

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: