Публікація

Чи вдасться громадянам зупинити політизацію судів? Тепер справа за Президентом

Завершився збір підписів під зверненням щодо ветування Закону України «Про судоустрій та статус суддів».

 

Його ініціатором стала низка правозахисних організацій України. Організатори стверджують, що незважаючи на деякі позитивні новели, ряд положень нового Закону, не відповідає Конституції, європейським стандартам та інтересам громадян і зведуть нанівець майбутні досягнення реформи.

 

Правозахисники наводять перелік недоліків, що містяться в Законі. Зокрема, суттєве скорочення строків на подання апеляційної та касаційної скарг на рішення суду за відсутності системи доступної та ефективної правової допомоги завдасть сильного удару людям з невисоким рівнем достатку.

 

Закон також позбавляє громадян права на відвід судді, якщо про обставини, які є підставою для цього, стали відомі після початку розгляду справи.

 

Суддям же прийняття Закону загрожує інквізиційною процедурою притягнення до відповідальності, за якої член Вищої кваліфікаційної комісії суддів або Вищої ради юстиції є одночасно і слідчим, і обвинувачем, і суддею.

 

В зверненні наголошується, що в разі, якщо закон буде підписаний, громадяни отримають швидке, але несправедливе правосуддя від залежних суддів.

 

Звернення підписали 132 особи серед яких журналісти, професори, приватні підприємці та представники громадських організацій.

 

До збору підписів приєдналися українці з усіх куточків світу, зокрема з Канади, Австралії, Америки.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: