Публікація

Чи стане соціальне житло доступнішим для переселенців?

19 лютого 2020 року Уряд власною Постановою № 221 вніс зміни до Порядку визначення середньої вартості наймання (оренди) житла в населеному пункті, який діяв ще з 2008 року та не враховував реалій сучасної України.

Тепер переселенці, які потребують соціального захисту, зможуть бути взятими на соціальний квартирний облік та пізніше отримати соціальне житло, – йдеться у повідомлення пресслужби Уряду України. Основні зміни стосуються ВПО, які не мають житла для проживання або житло яких зруйновано внаслідок конфлікту на сході України, а також громадян, для яких соціальне житло є єдиним місцем проживання та середньомісячний сукупний дохід яких менший від величини опосередкованої вартості найму житла в населеному пункті та прожиткового мінімуму».

Але що саме вирішили змінити урядовці та чи будуть такі зміни дієвими? По-перше, вони прив’язали величину опосередкованої вартості наймання (оренди) житла у населеному пункті до загальної площі квартири чи житлового будинку. Раніше цей показник був прив’язаний до вартості наймання (оренди) кімнати у гуртожитку.  По-друге, пропонується відмовитися від стандартів гуртожитку (6 кв. м. житлової площі на одну особу), впровадивши категорію “житло” (22 кв.  метрів загальної площі на сім’ю із двох осіб і додатково 9,3  кв. метра на кожного наступного члена сім’ї). Ось у цьому і полягають зміни.

Чи дозволять такі зміни вирішити проблему забезпечення ВПО соціальним житлом?

«Це більш показовий крок, аніж реальна спроба владнати проблему. Позитивним є те, що категорія соціальне житло тепер не обмежується гуртожитками, але у змінах не йдеться про механізм збільшення фонду такого житла, а також про збільшення терміну, на який особа зможе ним користуватися. Це просто гра слів, яка не дасть очікуваного результату, адже справа не у доходах вимушених переселенців та вартості оренди соціального житла, а у відсутності належного фонду такого житла в державі», – прокоментував аналітик Громадської приймальні УГСПЛ на базі Правозахисної групи «СІЧ» Віктор Філатов.

Не секрет, що соціальне житло в Україні фактично не будується, тоді як той невеликий житловий фонд, який існує, виділяється на потреби усіх соціально-незахищених категорій, і надається державою лише для тимчасового проживання.

Джерело Правозахисна група «СІЧ»

Коментар отримано за сприяння Норвезької ради у справах біженців (NRC) в рамках здійснення гуманітарної діяльності за фінансової підтримки Європейського Союзу

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: