Публікація

Чи підлягають мобілізації пацієнти замісної підтримувальної терапії?

Після повномасштабної агресії Росії в Україні введено воєнний стан. А це означає, що до лав ЗСУ мобілізують військовозобов’язаних чоловіків. Серед них зустрічаються і ті, хто через наркозалежність проходили лікування у вигляді замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). Яким критеріям відповідають такі пацієнти і які проблемні питання виникають з їхнім правовим захистом, розповів координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запоріжжі Сергій Бізденежний. 

Ілюстративне фото: Джерело: Ілюстративне фото: Джерело: https://depositphotos.com/ua
Ілюстративне фото: Джерело: Ілюстративне фото: Джерело: https://depositphotos.com/ua

Чи підлягають мобілізації пацієнти замісної підтримувальної терапії? 

 Пацієнти ЗПТ – це особи із психічними та поведінковими розладами, що утворились внаслідок вживання опіоїдів і які мають встановлений діагноз залежності згідно з МКХ-10: F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів».

Критерії включення до ЗПТ:

–  вік 18 і більше років,

– письмове звернення особи щодо початку ЗПТ;

– заповнення форми первинної облікової документації № 129-1/о «Інформована згода на участь у замісній підтримувальній терапії із застосуванням препарату», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27 березня 2012 року № 200, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05 червня 2012 року за № 889/21201.

Пацієнту забезпечується право на конфіденційність інформації про стан здоров’я, факт звернення по медичну допомогу, діагноз та лікування. Відомості про лікування пацієнта можуть надаватись у випадках, передбачених статтею 14 ЗУ «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», ЗУ «Про Національну поліцію», статтею 6 ЗУ «Про психіатричну допомогу» та ЗУ «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

 Питання мобілізації пацієнтів ЗПТ врегульовано Розкладом хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року №402. 

У статті 15 йдеться про розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин F10-F19 (алкоголю, опіоїдів, канабіоїдів, седативних, снодійних, кокаїну, галюциногенів, летючих розчинників, наркотичних засобів та інших). Відповідно до документу при синдромі залежності з тяжкими, стійкими психічними розладами пацієнти ЗПТ непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку.

При при синдромі залежності з помірними або легкими психічними розладами придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

Такі розлади встановлюються лікарем-психіатром під час діагностування наркозалежної людини на предмет різко виражених поведінкових синдромів, розладів особистості та емоцій.

Отже, пацієнти ЗПТ, які отримали повістки, зобов’язані звернутися до військових комісаріатів, щоби пройти військово-лікарську комісію та отримати її висновок (залежно від синдрому залежності) про виключення з військового обліку або придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

 Проблемні питання мобілізації, які виникають серед пацієнтів ЗПТ

 Лікування пацієнтів ЗПТ відповідно до чинного законодавства здійснюються медичними закладами різної форми власності, які мають відповідну медичну ліцензію. Таким чином таке лікування та встановлення діагнозу й особливостей перебігу хвороби, можуть здійснювати також  приватні медичні клініки з відповідною ліцензією. Проте військово-лікарські комісії, а також працівники ТЦК, не визнають медичні документи надані пацієнтам ЗПТ приватними медичними клініками, що є поза законом. Завдяки роботі юристів у практиці громадської приймальні УГСПЛ у Запоріжжі є успішні справи захисту медичних прав пацієнтів ЗПТ із синдромом залежності з тяжкими, стійкими психічними розладами. В результаті такі громадяни були визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

 Громадська приймальні УГСПЛ у Запорізькій області продовжуватиме надання правової допомоги постраждалому від війни населенню, а також стежитиме за дотриманням прав людини на місцевому рівні. Звернутись по допомогу можна за телефоном +38 068-85-51-171, адреса розташування приймальні: м.Запоріжжя, пр-т. Соборний, 109, оф. 307.


Автор матеріалу: Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Матеріал підготовлено за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», підтриманого Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: