Публікація

Чи можливо покарати військових РФ: дослідження журналіста-документаліста

Ще рік тому харків’янин Сергій Прокопенко не міг припустити, що скоро буде фіксувати воєнні злочини, їздити на ексгумації та спілкуватися з людьми, яким розбомбили будинки. Разом з командою однодумців він розвивав  в Харкові видання  Gwara Media  – висвітлював культуру та інновації. Так було до 24 лютого, поки російські військові не «звільнили» його від звичного життя. Тоді Сергій взяв в руки камеру і, замість оглядів мистецьких виставок та нових креативних продуктів, пішов фіксувати наслідки обстрілів. Бажання закарбувати та показати жахи війни, яку принесла в Україну РФ, переросла в документальний фільм «Атака на цивільних».  

журналіст Сергій Прокопенко

– Найважчою була ексгумація та знаходитись на локаціях, де проводились слідчі дії. Складно було бачити біль людей. Але ще важче обдумувати процеси: як так сталось, що у 2022 році українці ховають близьких на подвір’ї? Скільки сімей не побачать своїх рідних через дії армії РФ? Чи існує справедливість? І загалом одне велике «як?», – розповідає Сергій Прокопенко.

Крім фіксації наслідків обстрілів, фільм «Атака на цивільних» досліджує правозахисну структуру, що працює над документуванням воєнних злочинів в Харківській області та на окупованих територіях. Вбивства цивільних, руйнація будівель, зґвалтування, крадіжки, колаборанство, фільтраційні табори та фільтраційні процеси — неповний перелік воєнних злочинів, що опинились у фокусі. 

Стрічка висвітлює важливість і складність роботи прокурорів та документаторів, які  фіксують воєнні злочини. 

– Об’єктивно ми не зможемо допомогти всім, – розповідає в фільмі керівник Департаменту документування воєнних злочинів УГСПЛ Сергій Мовчан. – Всі документатори, які працюють в Україні не зможуть охопити 100% постраждалих. Проте, якщо моя робота допоможе хоч незначній кількості людей отримати компенсації та відновити порушені права, моя робота буде успішною. І якщо робота кожного документатора буде успішною, вона принесе загальну користь. 

керівник Департаменту документування воєнних злочинів УГСПЛ Сергій Мовчан

Автори стрічки намагаються знайти відповідь на питання, яке хвилює кожного постраждалого – хто має відповідати за скоєні РФ злочини і чи можливо покарати російських військових?  

Подивитись фільм «Атака на цивільних» можна на YouTube.

Цей фільм створено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу. 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: