Публікація

Чи мають судді право бути кандидатами в народні депутати?

УГСПЛ отримала відповідь на своє звернення до Вищої ради юстиції, у якій нам повідомили, що участь суддів у виборчій кампанії не є підставою для звільнення їх з посади. Мов законодавство не для них.

Вища рада юстиції відповідно до статті 131 Конституції України приймає рішення стосовно порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності. Цікаво, що до неї входять особи із числа суддів, на котрих власне скаржилася УГСПЛ, зокрема, Голова Верховного суду України.

Нагадаємо, що УГСПЛ 13 січня звернулася до Вищої ради юстиції спрямувала звернення, у якому вимагала звільнення судів, що зареєстровані в кандидати в народні депутати, за зайняття політичною діяльністю.

Частина друга статті 127 Конституції України та стаття 5 Закону України „Про статус суддів” забороняє суддям займатися „будь-якою політичною діяльністю”. Крім порушення загальних конституційних вимог щодо статусу суддів, створюється пряма загроза демократичності виборів у цілому, оскільки в країні фактично буде відсутній судовий контроль за порушеннями під час виборів. Участь судді, а тим більше голови суду з його широкими в Україні адміністративними повноваженнями, ставить під сумнів незалежність та об’єктивність судового процесу та будь-якого суду, без чого судовий контроль стає ефемерним. Це, окрім іншого, порушує вимоги статті 129 Конституції України та статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод щодо наявності справедливого процесу при порушенні прав і основних свобод.
Саме тому в зв’язку із власною політичною діяльністю повинні піти у відставку судді, що набули статусу кандидата в народні депутати України:

1.  Маляренко В.Т., Голова Верховного Суду України, № 5 у списку Народного блоку Литвина;

2.  Притика Д.М., Голова Вищого Господарського Суду, № 68 у списку Партії Регіонів;

3.  Фесенко Л.І., голова Апеляційного суду Луганської області, № 137 у списку Партії Регіонів;

4.  Калєтнік І.Г., суддя Дніпровського районного суду міста Києва, № 11 у списку Блоку Наталії Вітренко „Народна опозиція”;

5.  Шевченко В.П., Голова військового апеляційного суду Центрального регіону України, № 7 у списку Виборчого блоку політичних партій Бориса Олійника та Михайла Сироти;

6.  Подколзіна Л.Д., суддя господарського суду, Господарський суд Донецької області, № 65 у списку Виборчий Блок Безпартійних “Сонце”;

7.  Сімонова С.Г., член Політичної партії “Третя Сила”, голова Пирятинського районного суду, проживає в місті Пирятин Полтавської області, № 190 у списку Партії “Третя сила”.

Проте, Вища рада юстиції у своєму листі від 13 лютого вказала, що за результатами розгляду звернення схвалено висновок, відповідно до якого реєстрація судді кандидатом у народні депутати України не є підставою для звільнення його з посади.

Не зрозуміло як при цьому члени цього поважного органу читають законодавство. Інше питання: чи голосували за подібний висновок особи, котрих він безпосередньо стосується?

Поряд із цим нам написали, що суддям запропоновано взяти неоплачувану відпустку на період передвиборної агітації.

Даний лист підписаний В.о. Голови Вищої ради юстиції Л.П. Ізовітовою.

А УГСПЛ тим часом намагається оскаржити політичну діяльність суддів у адміністративному суді.

Володимир Яворський,

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: