Публікація

Чи є у вас татуювання? А гепатит С?

Гепатит С. Дізнайся сам – розкажи іншим!” – таку назву має інформаційна кампанія, спрямована на молодь та підлітків, щоб застерегти їх від небезпеки захворіти на гепатит С через пірсинг та татуювання.

Інформаційна кампанія стартувала у середині лютого. Мета кампанії – розказати, яку небезпеку несуть татуювання та пірсинг, та якщо не відмовити дітей від цих маніпуляцій, то хоча б навчити їх простим правилам як це можна зробити безпечно для життя та здоров’я. Інформаційна кампанія має свою сторінку в Інтернеті – hepc.info, контентом, що розташований на сайті, можна легко ділитися з друзями та постити його на своїх сторінках ВКонтакті та Фейсбуці. 

В той час, коли Міністерство охорони здоров’я не займається профілактикою цього захворювання, активісти вирішили попередити молодь – як за допомогою відео, так і проінформувати: “12 фактів про гепатит С” та “Як зробити татуювання та лишитись при цьому живим?“. 

“Інтернет зараз – невід’ємна частина життя нашої молоді, і часто це єдине джерело інформації, на яке вони звертають увагу. Іншими шляхами до молодих людей просто не достукатись. Ми поставили перед собою задачу в доступній та яскравій формі, до якої звикли діти та підлітки, застерегти їх від загрози захворіти на таку небезпечну хворобу як гепатит С, якщо не дотримуватись простих правил під час татуювання та пірсингу”, – розповіли активісти.

Інформаційна кампанія “Гепатит С. Дізнайся сам – розкажи іншим” – це ініціатива громадської організації “М’АРТ” (Чернігів) та Ініціативи допомоги хворим на вірусні гепатити “Долкар (Київ) за підтримки МФ “Відродження”. Кампанія активно включає в себе використання новітніх медіа та соціальних мереж, які останнім часом стали такими популярними серед молоді.


За словами директора Ініціативи “Долкар” Вікторії Оніщенко – це не перший проект організації, спрямований на інформування громадськості щодо профілактики та лікування гепатиту С. Першим проектом Ініціативи був інформаційний ресурс hepatit.org.ua, який було створено ще в 2007 році. 

В 2009 році Ініціативою спільно з Чернігівською громадською організацією “М’АPT” при підтримці МФ “Відродження” було реалізовано проект “Створення умов для впровадження державної програми профілактики та лікування гепатиту С в Україні”. В рамках проекту було проведено дослідження стосовно ситуації з гепатитом С в Україні, результатом якого став “Звіт” з рекомендаціями фахівців, який було представлено Мінздраву та запропоновано взяти до уваги у вирішенні проблеми гепатиту С в Україні.

Довідка

Гепатит С є однією з головних проблем системи охорони здоров’я в Україні. Хоча не існує достовірних даних щодо реальних масштабів епідемії, щонайменше 1 мільйон людей в країні може бути інфікований вірусом гепатиту C (ВГС), який викликає хворобу, відому як гепатит C. Проте, поінформованість про гепатит C залишається на низькому рівні серед населення, в тому числі серед медичного персоналу та осіб, що мають найбільший ризик інфікуватися вірусом. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: