Публікація

Чи дотримані права постраждалих внаслідок збройного конфлікту при отриманні реабілітаційних послуг?

УГСПЛ презентувала аналітичний огляд «Реабілітація жертв війни. Чи пропонує держава щось, крім встановлення інвалідності та милиць?».

10 січня 2019 року в приміщенні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини проходило обговорення основних перешкод, з якими зіштовхуються цивільні особи, що набули порушень здоров’я внаслідок збройного конфлікту при отриманні реабілітаційних послуг та засобів.

«Програма USAID «Права людини в дії», що реалізується Українською Гельсінською спілкою з прав людини, здійснює системну роботу з подолання наслідків збройного конфлікту в Україні. Сьогодні ж до вашої уваги представлено аналітичний огляд щодо реабілітації жертв конфлікту, в рамках якого проаналізовано існуючу державну політику з увиразненням тих проблемних питань, котрі є неприйнятними та підлягають виправленню», – зазначив керівник програми Тарас Цимбрівський. З оглядом можна ознайомитись за посиланням.

У дослідженні, зокрема констатовано, що понад 50% постраждалих осіб відчували перешкоди при зверненні за встановленням інвалідності. «Дивна ситуація, коли поранених мирних громадян лікарі відмовляють від отримання інвалідності, звертає увагу Ігор Мірошниченко, Голова громадської організації «Ерлайт», – їм кажуть, для чого ця група, вона нічого не дасть. Людина відмовляється і взагалі може залишитись без засобів для існування. А якщо це переселенець, який орендує житло?»

Претендувати на отримання реабілітаційних послуг та засобів більшість опитаних могли лише після формального набуття статусу особи з інвалідністю. «Лише одній дитині без інвалідності пропонувались реабілітаційні послуги у Київській області, – говорить Лариса Байда з «Національної асамблеї людей з інвалідністю України», – в Одеській ще двом. Це жахливі цифри, що показують ставлення до постраждалого населення».

Представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю, міжнародних організацій та правозахисної спільноти було констатовано неналежний рівень включення постраждалого населення до порядку денного державної політики. Начальниця Управління моніторингу дотримання рівних прав і свобод Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Величанська Світлана В’ячеславівна зауважила на важливості піднятих проблем та на необхідності нагальних дій уряду для поліпшення ситуації з забезпеченням прав постраждалих внаслідок війни.

Богдан Мойса, Тарас Цимбрівський (УГСПЛ)

«Близько чотирьох років знадобилось державі, щоб побачити цивільних осіб, що набули порушень здоров’я внаслідок збройного конфлікту, – говорить аналітик УГСПЛ Богдан Мойса, – однак передбачені заходи захисту не охоплюють усю групу постраждалого населення». Навіть ті кроки, які пропонує уряд для захисту цивільного населення, що набуло невідворотних порушень здоров’я є недостатніми. «За шість місяців з часу прийняття змін до законодавства, затверджений порядок встановлення зв’язку між пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я та інвалідністю не поширюється на дітей», – звертає увагу начальник відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю Павло Ждан.

Учасниками круглого столу підготовлено проект резолюції, який запропоновано до обговорення до 18 січня 2019 року. Текст проекту додаеться.

Проведення круглого столу стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: