Публікація

Чи дочекається Україна цього року закону «Про доступ до публічної інформації»?

Журналісти та громадські організації наполягають на виконанні народними депутатами свого зобов’язання перед українським суспільством та міжнародною спільнотою щодо ухвалення закону «Про доступ до публічної інформації» до кінця цього року.

 Ми, представники громадськості, серйозно занепокоєні тим, що через винятково формальні причини депутати затягують процес ухвалення закону, який може стати ефективним інструментом боротьби з корупцією та контролю влади.

 

 Ми закликаємо опозиційні фракції БЮТ та НУНС прийти до парламенту й віддати свої голоси за цей важливий законопроект. Вважаємо вкрай неконструктивною та шкідливою для розвитку демократії в Україні позицію комуністів та всіх тих, хто блокує ухвалення документу.  

 

 Переконані, що Голова Верховної Ради Володимир Литвин особисто відповідальний за те, аби всі формальні перешкоди на шляху до голосування були усунуті і законопроект був результативно проголосований Верховною Радою України.

 

 Нагадуємо народним обранцям, що окремі закони про доступ до інформації існують у 70 країнах світу. Серед пострадянських країн відповідні закони не ухвалені лише в Україні та Білорусі. Прийняття закону про доступ до публічної інформації є однією з вимог Ради Європи до України.

 

 Українські громадські організації та журналісти протягом останніх шести місяців активно боролися за прийняття цього закону, не лише інформуючи суспільство про його важливість, а й безпосередньо неодноразово звертаючись до Президента України, Голови Верховної Ради України та депутатів з вимогою ухвалити закон про доступ до публічної інформації. 

 

 Загалом понад 150 громадських організацій підтримали заяву журналістського руху «Стоп цензурі!», однією з вимог якої є ухвалення закону «Про доступ до інформації».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: