Публікація

Чи буде новий закон про статус жертв політичних репресій?

Парламентський Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту прийняти у першому читанні проект закону про внесення змін до Закону України „Про реабілітацію жертв політичних репресії в Україні”, поданий народним депутатом П.Качуром.

Законопроектом передбачається запровадження єдиного підходу у визначенні правового статусу осіб які підлягають реабілітації. А саме: надання однакового обсягу пільг та компенсацій усім реабілітованим громадянам, незалежно від підстав реабілітації.

Голова Комітету Геннадій Удовенко нагадав, що у 1991 році з прийняттям Закону України „Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні” розпочався процес правової реабілітації жертв політичних репресій, які зазнали їх за період 1917-1991 років. Поза сферою його регулювання залишалося чимало проблем, що вимагають правової регламентації, а також є положення, які потребують перегляду і оновлення.

Він підкреслив, що у Комітеті опрацьовується сім законопроектів з цього питання, які по мірі їхнього надходження винесені на розгляд Верховної Ради України для прийняття у першому читанні. Факт наявності такої кількості проектів є переконливим свідченням актуальності зазначеної проблеми.

До Комітету продовжують надходити численні звернення від місцевих органів виконавчої влади і самоврядування, громадських правозахисних організацій, окремих громадян, а останнім часом і від народних депутатів України щодо прийняття Верховною Радою України цих законопроектів.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: