Публікація

Чому важливо та цікаво працювати з людьми поважного віку – інтерв’ю з Оксаною Коваль

Оксана Коваль вже декілька років поспіль очолює громадську організацію, яка взяла у фокус своєї діяльності розвиток та просвіту людей поважного віку. Чим це складно та як вдається активізувати своїх підопічних, вона розповідає в черговому інтерв’ю, підготовленому приймальнею УГСПЛ м. Суми в рамках проєкту «Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні».

 

– Скільки років триває ваша громадська діяльність та з чого вона починалась?

– Моя громадська діяльність розпочалася більше 10 років тому. Ще студенткою юридичного факультету я потрапила до громадської організації, де надавала безоплатну правову допомогу в правовій приймальні. Крім того, брала участь як керівник проектів та експерт у різних проектах в основному соціального та правового спрямування. 

Згодом  у 2014 році спільно з однодумцями ми зареєстрували ГО «Суспільство і право», яку я очолюю і на сьогоднішній день.

– Чому ваша команда вирішила займатися захистом та підтримкою людей поважного віку?

– Якщо чесно, то напевно при реєстрації організації ми навіть не підозрювали, що будемо працювати з людьми поважного віку. Десь було певне бачення та пріоритети, які не зовсім були спрямовані на таку цільову аудиторію. 

Ми мали хороших друзів та партнерів з м. Вінниця (ГО «Центр Поділля Соціум»), які нас надихали своєю роботою та сильною командою. І саме вони працювали з людьми поважного віку і познайомили нас з однією з організацій, що об’єднує таких людей у Львові. З того часу розпочалася наша співпраця з ГО «Золоті Роки», яка захопила нас настільки, що зараз робота з людьми поважного віку є чи не найголовнішим нашим напрямком роботи. 

Працюючи протягом 5 років із людьми поважного віку та для людей поважного віку наша команда щиро радіє тому, що ми обрали саме такий напрямок роботи. Оскільки, на нашу думку, саме тут ми можемо принести користь нашій цільовій аудиторії.

– Що найскладніше в роботі з такою категорією підопічних?

– Мабуть, найскладнішим у нашій роботі є донесення досить складної інформації простою мовою (особливо це стосується проектів, які спрямовані на правове просвітництво людей поважного віку). 

Також, на початку нашої роботи ми стикалися з тим, що часто люди поважного віку ставилися до нас десь трохи упереджено та насторожено, в силу того що всі члени команди є молодшими, ніж вони. Діяли певні стереотипи: ви ще такі молоді, що ви можете нам розказати).

Часто буває складно заохотити людину до певних навчань, потрібно доносити до них всі переваги, які вони отримають (наприклад, це стосується навчання інструментам громадської участі).

– Ваша організація відрізняється від інших організацій Львівщини?

– Як на мене, кожна громадська організація є унікальною та має свою родзинку. Думаю, що ми відрізняємося від інших тим, що об’єднуючи переважно молодих людей працюємо на благо людей поважного віку.

Також, наша особливість полягає в тому, що ми проводимо різні навчання саме для людей поважного віку, об’єднуючи при цьому різні організації, на базі яких вони зустрічаються та навчаються.

 

– Ти особисто часто зустрічаєшся з питанням дискримінації людей поважного віку?

– Так, в силу того, що практично всі наші проекти спрямовані на людей поважного віку, я досить часто стикаються з тим що учасники наших навчань скаржаться на ті чи інші прояви дискримінації. Часто це дискримінація за віком при прийнятті на роботу.

Крім того, в нашому суспільстві існують дуже багато стереотипів щодо людей поважного віку. І дуже часто такі люди, самі не вірять в свої сили і в те, що, навіть після виходу на пенсію, вони можуть жити повноцінним життям.

 

– Чим ти пишаєшся зі своєї роботи найбільше?

– Напевно найбільше я пишаюся тим, що ми дійсно робимо ту справу, яка потрібна нашій цільовій аудиторії. Ми отримуємо підтримку від людей поважного віку. І це надзвичайно важливо, коли після навчань чи курсів нам говорять, що так, ви дійсно піднімаєте дуже важливу тему. Люди часто говорять, що тільки після наших лекцій вони зрозуміли, що ці чи інші питання є дуже важливими і вони просять нас продовжувати та проводити нові навчання.

Одним із останніх прикладів, що наша робота є потрібною та важливою для цільової аудиторії є те, що в рамках проекту «Мобільна грамотність для людей поважного віку», який ми реалізовуємо другий рік поспіль, до нас на курси з навчання користування гаджетами (планшетами та телефонами) записалося 70 осіб поважного віку. А запланована кількість учасників – всього 25 осіб. І люди записуються ще і просять продовжувати такі курси, бо для них є це вкрай важливим.

Тому, я вважаю, що ми маємо чим пишатися, оскільки ми знаємо що наша робота є важливою та приносить людям користь.

Крім того, ми запустили Інтернет-платформу для людей поважного віку «ПРО100» (https://www.pro100ua.com/). Платформа створена для людей поважного віку з метою розповсюдження актуальної, достовірної та перевіреної інформації про життя в країні під час карантину, забезпечення захисту та відновлення порушень прав людини, пов’язаних із поширенням пандемії COVID-19.

– Що в планах вашої громадської організації?

– В планах нашої організації є ще дуже багато цікавого. Плануємо розвивати Інтернет-платформу, оскільки в часи пандемії люди поважного віку почали активніше використовувати Інтренет-ресурси, і не завжди те, що вони використовують, є достовірним та правдивим. Тому плануємо інформувати людей через платформу та надавати достовірну та перевірену інформацію.

Також будемо продовжувати розвивати напрямок правової просвіти людей поважного віку. В нас склалася дуже гарна співпраця з представниками центрів надання безоплатної правової допомоги, тому думаю найближчим часом потішимо наших слухачів новими інформаційними семінарами на правову тематику.

Давно виношуємо ідею зробити щось спільне з поліцією з метою донести до людей поважного віку, як розпізнати шахрайські дії, куди звернутися у разі домашнього насильства тощо. Сподіваємося, що цього року нам вдасться реалізувати цю ідею.

Крім того, будемо розвивати і творчий напрямок для людей поважного віку, який включатиме арт-терапію та мистецькі майстер-класи.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: