Публікація

Чоловікові з інвалідністю відмовляли у розрахунку при звільненні

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини у Хмельницькому домоглися справедливості у суді.

Ще в лютому 2016 року до громадської приймальні УГСПЛ у Хмельницькому, що діє на базі ГО “Подільська правова ліга”, звернувся чоловік, якого звільнили, але заробітної плати не виплатили. Також клієнт приймальні має інвалідність 3-ї групи.

Чоловік неодноразово звертався до роботодавця з проханням виплатити усі належні йому на момент звільнення кошти, проте останній добровільно повертати нічого не хотів.

Юристка Анастасія Площинська склала позовну заяву в суд про стягнення невиплаченої заробітної плати – середнього заробітку за час затримки розрахунків при звільненні.

Відповідно до ст. 47 Кодексу законів про працю України, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст.116 цього Кодексу. У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов’язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

Влітку, майже через пів року після звільнення, роботодавець все-таки добровільно виплатив заробітну плату колишньому працівнику. Проте відповідно до ст. 117 КЗпП України, в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

24 листопада Хмельницький міськрайонний суд виніс рішення на користь позивача, яким вирішив стягнути з роботодавця 8946 гривень 27 копійок середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: