Публікація

Чоловіків-студентів не випускають з України на навчання. Потрібні негайні зміни в законодавстві

Чоловіків-студентів, які намагаються виїхати за кордон для навчання, не випускають з країни. Це викликано, в тому числі й через підробку документів тих, хто хоче уникнути мобілізації і вдається до виїзду за кордон для навчання, відтак, від 14 вересня на навчання не зможуть потрапити навіть ті, хто має всі оригінальні документи. На пункті пропуску «Шегині» на Львівщині кожен день збираються групи студентів, аби спробувати вкотре перетнути кордон.

В ефірі Суспільного виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко пояснив, що може змінити таку ситуацію.

 

Ухвалені Кабінетом Міністрів України зміни до Постанови № 57 від 27 січня 1995 року, які вступили в силу з 14 вересня внесли зміни і доповнення до Порядку перетину державного кордону. Цим були розширені можливості для тих, хто опікується людьми з інвалідністю, але разом з цим вилучили таку категорію, як «особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за кордоном». За відсутності такого дозволу у Державної прикордонної служби немає підстав для того, щоб пропускати через кордон саме представників цієї категорії. Тож до прикордонників тут питань немає – вони виконують закон, як він прописаний. 

Що може змінити ситуацію?

Кабінету міністрів потрібно ухвалити політичне рішення. Ініціатива має виходити від Міністерства освіти спільно з Міністерством оборони, це останнє повинне визначити порядок верифікації документів, які надають чоловіки з метою виїзду для навчання за кордоном. Після цього повернути можливість студентам виїжджати на навчання за кордон. 

Для тих, хто навчається в Україні, можливість мати відтермінування від мобілізації існує, а для тих, хто навчається в іноземних закладах, такої можливості, виходить, немає. Поки не будуть внесені такі зміни, законних підстав для перетину державного кордону для цих чоловіків не існує, на жаль. 

Як уникнути маніпуляцій?

Є студенти, які навчаються вже не один рік, і вони просто втрачають можливість отримати цю закордонну освіту. Тож треба проаналізувати, яка кількість тих, хто має продовжувати навчання, і тих, хто хоче розпочати навчатися за кордоном. Думаю, що йдеться не про тисячі, а про кілька сотен осіб. 

В такій ситуації, на мою думку, можна створити певну процедуру із отриманням сертифікату, аби чоловіки могли звернутися до Міністерства освіти із повідомленням про бажання продовжити навчання за кордоном і проханням дозволити їм тимчасово виїхати за межі України. 

За клопотанням Міністерства освіти, за погодженням з Міністерством оборони, таким студентам мала б бути надана можливість для виїзду за кордон. Це нормальна практика, але для цього теж мають бути зміни в законодавстві, бо для прикордонної служби потрібен відповідний дозвіл на пропуск тих студентів, в яких буде підтверджений цей статус. 

Це потрібно зробити дуже швидко, бо якщо студенти не з’являтся в університетах, то їх можуть відрахувати, а весь попередній процес навчання чи підготовки документів буде перекреслений. 

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: