Публікація

Чоловік п’ять місяців чекав на виплати ВПО, поки не звернувся до юристів  

В липні до приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) в Краматорську звернувся Вадим (ім’я змінено з міркувань безпеки). На початку квітня чоловік переселився з Миколаївської області,  де  тривають бойові дії, в Кам’янку-Бузьку Львівської області. На новому місці він відправився до підрозділу управління соціального захисту, щоб оформити довідку внутрішньо переміщеної особі (ВПО) та відповідну соціальну допомогу на проживання. В середині квітня Вадим отримав довідку переселенця, але з виплатами все виявилось не так просто: ні в квітні, ні в травні, ні в липні він не отримав жодної виплати. Щомісяця чоловік звертався з цим питанням до соцзахисту, там його запевняли – потрібно лише трохи зачекати, що він і робив. Коли  ж вирішення цього питання явно затягнулося, чоловік попросив про допомогу правозахисників УГСПЛ. 

Юристи приймальні зв’язались з Управлінням соцзахисту  Львівської РДА, щоб дізнатися причині невиплати допомоги на проживання протягом цих п’яти місяців. Чиновники пояснили, що у ситуації з Вадимом сталося так зване «задвоєння» заявки і система просто «відкидала» його з реєстру на виплати. Це типова проблема, з якою стикаються переселенці по всій Україні незалежно від регіону. Такі ситуації виникають, коли, наприклад, людина стає на облік ВПО в Центрі надання адмінпослуг, але для більшої впевненості вирішує також подати заявку через Портал «Дія».  Або, коли людина спробувала зареєструватися самостійно в «Дії» і вважає, що в неї щось не так вийшло, тому відправляється особисто в управління соцзахисту та подає заяву про реєстрацію на облік ВПО. В результаті задвоєння цього процесу, фахівці соцзахисту змушені в ручному режимі виправляти помилку в даних про особу. Але відбувається це все не швидко та має бути вчасно виявлено.

Правозахисники порекомендували Вадиму особисто звернутися до підрозділу управління соціального захисту та актуалізувати дані про себе. Весь цей час вони тримали зв’язок з клієнтом, який інформував про свої кроки. Вже через тиждень стало відомо, що дані по чоловіку з’явились в реєстрі на виплату допомоги. А ще через 10 днів він повідомив, що отримав свої кошти одразу за п’ять місяців.

Скріншот

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Що робити, коли заява про виплати зависла «в обробці»?

За словами юристки приймальні Марини Куприкової, часто доводиться стикатися з іншою проблемою: коли внутрішньо переміщені особи подавали заяви через портал «Дія» до 30 квітня 2022 року, але так і не отримали допомогу: 

Юристка Громадської приймальні УГСПЛ в Краматорську Марина Куприкова

«В цій ситуації заявка весь час мала статус «в обробці». Через технічні помилки та перевантаження системи інформація просто губилась десь між інформаційним порталом одного міністерства та реєстром отримувачів допомоги іншого. Тепер такі особи мають додатково звернутися із заявою до органу соцзахисту населення та отримати виплату. Відповідне рішення уряд прийняв  на засіданні 19 серпня 2022 року»

Тож для отримання допомоги людина повинна все ж таки завітати до органу соцзахисту населення та написати заяву на виплати. Також треба додатково подати інформацію, збережену на носіях, що підтверджує факт подання заяви через застосунок «Дія» (скріншот про реєстрацію). Допомогу мають призначити  протягом 10 робочих днів з моменту надходження заяви.  Важлива умова – це можна зробити лише до 1 жовтня 2022 року.

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Громадські приймальні УГСПЛ, що допомагають постраждалим від війни, працюють за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: