Публікація

Чернігівські юристи УГСПЛ запобігли виселенню та позбавленню житла матері бійця АТО

До громадської приймальні ГО «MART» звертаються люди з різними, нерідко сумними, історіями. Повсякчас юристи організації намагаються довести їх до щасливого завершення. Наприклад, нещодавно до приймальні звернулася мати учасника АТО, яку намагались позбавити житла. Жінка прийшла з проханням надати юридичну допомогу та скласти необхідні процесуальні документи.

Пані М. віддала 15 років роботі в Чернігівському національному державному педагогічному університеті імені Т. Г. Шевченка. Наказом від 2 вересня 2002 року її було звільнено з роботи за угодою сторін, згідно пункту 1 статті 36 КЗпП України.

Ще в 1998 році пані М. разом із своїм малолітнім сином отримала кімнату в гуртожитку університету, що знаходиться в Чернігові за адресою по вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів, де жінка та її дитина і були зареєстровані (прописані). Навчальний заклад проти цього тоді не заперечував та зазначені дії в національних судах не оскаржував. Підставою ж заселення став виданий університетом ордер від 27 березня 1998 року.

Проте, починаючи з 2008 року, університет почав кампанію по виселенню цієї сім’ї з гуртожитку без надання іншого житлового приміщення. Жінку просто виганяли на вулицю, у зв’язку з тим, що вона вже не є працівником навчального закладу, тому і вона, і її син втратили право на проживання у гуртожитку.

У 2008 році Деснянський районний суд м. Чернігова відмовив у задоволенні позову, поданого університетом. У 2013 році навчальний заклад вдруге звернувся з позовом про виселення, у задоволенні якого Чернігівський апеляційний суд також відмовив.

Черниговский_государственный_педагогический_университет_им._Т.Г._Шевченко_

Але два судових рішення не змусили керівництво університету припинити звертатися знову і знову з позовом про виселення сім’ї пані М. на вулицю.

Чергове звернення уставнови до Деснянського районного суду прийшлося на початок 2014 року. Основна вимога була та сама – виселити пані М. разом із сином без надання іншого житлового приміщення. Та події 2014 року внесли корективи у розгляд цієї справи. Провадження було зупинено, у зв’язку із тим, що син пані М. став на захист територіальної цілісності України в зоні АТО, і був демобілізований у 2015 році.

На жаль, навіть це справу не зупинило. Продовження історії відбулося поточного року. Суд продовжив провадження та призначив нове засідання для розгляду справи.

Юристи громадської приймальні ГО «MART» склали заперечення на позовну заяву, у якій захист від позовних вимог був побудований на тому, що мотивація позову 2014 року вже була досліджена у попередніх судових засіданнях у 2008 і 2013 роках та рішення судів за цими ж позовами набрали законної сили. Це, в силу положень частини 3 статті 61 ЦПК України, звільняє від дослідження та доказування вказаних обставин у межах цивільної справи.

Враховуючи викладені заперечення проти позову, Деснянський районний суд м. Чернігова минулого місяця прийняв рішення, яким відмовив у задоволенні позовних вимог Чернігівського національного державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка до громадянки М., чим зберіг місце проживання жінки та її сина, учасника АТО.

Підготував Дмитро Шумар, юрист ГО «MART»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: