Публікація

Що робити, якщо вашою земельною ділянкою незаконно заволоділи сторонні? Черкаська справа УГСПЛ

Коли хтось намагається незаконно заволодіти вашою ділянкою, ви маєте лише один варіант — відстоювати свої права та не мовчати про порушення.

Саме так зробила жінка, на земельний пай якої спокусилося одне з фермерських господарств Черкащини. Наразі юристи УГСПЛ допомагають їй відстояти право на земельну ділянку, якою незаконно заволоділи фермери.

Олеся Петрівна (ім’я змінено) звернулась до Черкаської громадської приймальні УГСПЛ. Шукаючи розуміння та допомоги у юристів приймальні, пані Олеся розповіла, що після смерті брата матері (яка є спадкоємицею) земельна ділянка площею 6,85 гектарів була визнана як незатребуваний пай та передана районною державною адміністрацією в оренду на 5 років фермерському господарству згідно договору оренди землі. Згодом між районною державною адміністрацією та фермерським господарством було укладено додаткову угоду до договору оренди землі та продовжено строк оренди земельної ділянки.

Жінка отримала свідоцтво про право на спадщину та зареєструвала право власності на земельну ділянку. Після цього вона надіслала до фермерського господарства та районної державної адміністрації листи з вимогою повернення земельної ділянки та виплати коштів за користування майном. Проте обидві інстанцї зробили вигляд, що нічого не відбувається і на вимоги жінки не реагували, спокійно  продовжуючи незаконно користуватися ділянкою.

За словами координатора черкаської приймальні УГСПЛ Тараса Щербатюка, права заявниці було порушено, зокрема порушено право на володіння, користування та розпорядження власною земельною ділянкою. Крім того, районною адміністрацією та фермерським господарством грубо порушено ст. 13 Закону країни «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», якою передбачено наступне: «Нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження».

Юристи приймальні підготували позов від імені пані Олесі – до районного суду про розірвання договору оренди землі, укладеного між районною адміністрацією та фермерським господарством, а також стягнення коштів за користування майном. Наразі очікується рішення суду. Юристи приймальні готові й надалі допомагати жінці та супроводжувати її справу до відновлення порушених прав заявниці.

Підготувала Тетяна Гончарук

фото: Erik Spoelstra (freeimages.com)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: