Публікація

Чергова перемога: юристи УГСПЛ допомогли ув’язненому захистити своє право на отримання інвалідності. Оновлено

Віктор тривалий час перебуває у Житомирській установі виконання покарань (ім’я чоловіка змінено в цілях безпеки). Чоловік хворіє на туберкульоз, у тому числі, у відкритій формі. З травня 2021 року, протягом року, він безперервно отримував лікування в туберкульозному відділенні установи. Після поліпшення стану, Віктор неодноразово просив направити його до МСЕК (Медико-соціальної експертної комісії – прим. ред.)  для встановлення інвалідності, але його прохання ігнорували. 

Марина Кіптіла

Чоловік шукав вирішення свого питання і в інтернеті натрапив на контакти Правозахисної Групи «СІЧ», на базі якої працює приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини. Лист Віктора з проханням про допомогу отримала юристка та адвокатка Марина Кіптіла. Вона надала чоловіку правову консультацію і підготувала звернення до Центру охорони здоров’я Кримінально-виконавчої служби в Житомирській області та до Медчастини Житомирської установи виконання покарань №8 щодо встановлення інвалідності через захворювання Віктора на туберкульоз 

– Відповідно до рішення МСЕК, тривале лікування туберкульозу дає підстави для встановлення інвалідності. В Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, вказано, що направлення хворого для огляду до МСЕК здійснюють лікарсько-консультативні комісії медзакладів за місцем проживання або лікування, за наявності стійкого чи необоротного характеру захворювання. А також у тому разі, коли хворий був звільнений від роботи, в разі туберкульозу впродовж 10 місяців з дня настання непрацездатності. Саме тому у зверненні я аргументовано попросила направити Віктора на проходження МСЕК для встановлення інвалідності,  – пояснює Марина Кіптіла. 

Після розгляду звернення юристки, Центр охорони здоров’я кримінально-виконавчої служби в Житомирській області виніс позитивне рішення щодо обстеження Віктора. 

Чоловіка направили до Дніпровської установи виконання покарань (№4), на базі якої є багатопрофільна лікарня. Там у засудженого є можливість пройти відповідні обстеження, консультації лікарів та оформити посильний лист на МСЕК для підтвердження ознак групи інвалідності. 

Однак, на днях юристи дізнались, що стан здоров’я Віктора погіршився. Його знову перевели на лікування відкритої форми туберкульозу до медичного тубвідділення Дніпровської установи покарань. Але у нього тепер є письмова гарантія того, що як тільки дозволить стан здоров’я, чоловіка направлять до МСЕК.

Додатково направлено клопотання до філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної Кримінально-виконавчої служби України» в Дніпропетровській області про проведення МСЕК заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

Оновлено (грудень 2022): Нещодавно Віктора повідомили, що документи чоловіка вже направлено на МСЕК. Його ознайомили із довідкою, що чоловіку встановили 3-ю групу інвалідності заочно!

Люди, які живуть з ВІЛ, можуть звертатися до громадських приймалень Української Гельсінської спілки прав людини за юридичною допомогою.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проєкт «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: