Публікація

Через два роки кількість рішень Європейського Суду з прав людини, винесених проти України, може збільшиться більш ніж вдесятеро

Якщо Україна не внесе зміни у національне законодавство, за два роки кількість скарг проти нашої держави, щодо яких Європейський Суд у Страсбурзі визнає наявність порушення прав людини, досягне близько 2 тисяч, збільшившися більш ніж вдесятеро. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович на підставі аналізу розгляду Європейським судом з прав людини справ щодо України, здійсненого Міністерством юстиції України.

Олександр Лавринович відзначив тенденцію збільшення кількості обґрунтованих справ, що надходять проти України до Євросуду та зменшення справ, що не стосуються сфери дії Конвенції про захист прав і основних свобод, якою керується Європейський Суд. Міністр також наголосив на підвищенні рівня кваліфікованого юридичного супроводу таких справ, зокрема, посередництвом адвокатів.

В результаті, протягом 2003 року на опрацюванні в Національному бюро знаходилося 163 справи, визнаних Євросудом прийнятними до розгляду, і надісланих українському уряду для надання зауважень (у 2000 році було надіслано 30 справ; у 2001 році – 21 справа, 2002 рік – 10 справ). Цього року в Національному бюро знаходилося на розгляді 176 справ, що надійшли з Європейського Суду.

Крім того, якщо у 2001 році Євросуд виніс рішення по 1 справі проти України, 2003 року – шість рішень по ідентичних справах. То вже цього року було винесено 2 рішення по справах проти України.

За словами Міністра, аналіз рішень Європейського Суду з прав людини показав, що причини винесення рішень проти України полягають як у наявності норм у законах України, що обмежують права людини, так і через неправильне застосування норм законів на практиці.

«У разі, якщо Суд винесе рішення по тих справах, які зараз визнані прийнятними для розгляду, через 150 з них Україна має внести зміни до законодавства, оскільки держави, які ратифікували Конвенцію, взяли на себе зобов’язання щодо приведення національного законодавства у відповідність з положеннями Конвенції.» – наголосив Міністр юстиції.

Протягом І кварталу 2004 року Нацбюро Міністерства юстиції України було опрацьовано та підготовлено зауваження Уряду за 56 заявами, надісланими Судом. Які стосувалися порушень таких прав, як заборона катування, право на свободу та особисту недоторканність, права на справедливий судовий розгляд, зокрема в частині перевищення розумних строків розгляду справи судами, наявності на національному рівні ефективних засобів захисту та права на мирне володіння своїм майном.

Під час опрацювання справ, які знаходяться в Національному бюро, були виявлені прогалини, які існують у національному законодавстві у сферах виправно-трудового законодавства, питань законодавства про боротьбу із незаконним обігом наркотичних засобів, питань сімейного законодавства, питання ефективності оскарження дій суддів, питання законодавства про адміністративні правопорушення, питання оскарження дій слідчого під час попереднього слідства, питання проведення безоплатної адвокатської допомоги в цивільних справах, питання законодавства про банкрутство та дія Закону України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна, питання кримінально-процесуального та цивільного процесуального законодавства в частині права на свободу та особисту недоторканість.

З моменту набуття чинності Конвенції про захист прав і основних свобод людини для України (11.09.1997) до Європейського суду з прав людини звернулося понад 8 тисяч осіб зі скаргами на порушення держаними органами України прав і свобод, гарантованих Конвенцією.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: