Публікація

Чат-бот в месенджері телеграм @CrimeaIsUabot зв’язує Україну з Кримом та безкоштовно допомагає кримчанам отримати українські паспорти, свідоцтва про народження/смерть та інші документи

Одна з величезних проблем сучасного суспільства – безкінечний обсяг суперечливої інформації, в якому все важче орієнтуватись людині. Ефективне споживання та фільтрування інформації стає окремою справою в житті, яка потребує чималого часу та зусиль. Тимчасово окупований Крим стикається з цією проблемою більше за будь-який інший регіон. Адже в Криму є доступний Інтернет і телебачення в кожному домі, і при цьому він знаходиться в епіцентрі агресивної державної російської пропаганди.

Складнощі пошуку інформації стосуються і питання взаємодії з українськими органами влади на підконтрольній території, отримання адміністративних послуг. Простіше кажучи, питань отримання українських паспортів, свідоцтв про народження та смерть тощо.

Український громадянин, який мешкає в Криму та бажає поїхати на материк за паспортом, вбиває ключові слова в поле браузера, і на нього виливається потік інформації:

  • оголошення так званих «посередників», які возять кримчан в Херсонське управління Державної міграційної служби за чималі гроші, і без яких нібито паспорт не отримати;
  • застереження від «влади Республіки Крим» про небезпеку поїздок на материк;
  • розповіді в мережі тих, хто вже отримав паспорт, і при цьому зіткнувся із вимаганням хабаря, хамством та дискримінацією, і багато інших тривожних повідомлень.

Сайти державних органів України часто заблоковані, а інформація там викладена складною мовою нормативних актів. При цьому безліч питань залишається без відповіді:

  • Чи пропустять мене через кордон із простроченим паспортом?
  • Чи достатньо в мене документів для отримання закордонного паспорту?
  • Чи я можу взяти з собою дитину, в якій лише «кримське» свідоцтво про народження? А якщо шлюб з батьком дитини укладено лише в Криму, і у дитини його прізвище, в той час як цей шлюб не визнається Україною?

Чому? Тому що простого, чіткого та зрозумілого алгоритму не було.

Зараз він є, принаймні є спроба створення такого алгоритму, в який вкладено чималий досвід консультування мешканців Криму фахівцями з материкової України. Мова йде про чат – бот в месенджері телеграм @CrimeaIsUabot. Чат-бот розроблено кількома організаціями – УГСПЛ, КримСос та Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим. Ідея такого боту виникла в процесі надання допомоги мешканцям Криму з найбільш поширених питань. Адже більшість з них є типовими та повторюваними.

Чат-бот містить три розділи – перетин кордону з Кримом, отримання паспорту громадянина України (внутрішнього та закордонного), отримання свідоцтва про народження та смерть. Бот послідовно ставить питання відвідувачу. Відповівши на всі питання, особа отримує максимально індивідуалізований алгоритм дій саме для неї та її ситуації.

У боті можна завантажити зразки заяв в суд про встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території. Є приклад заповнення такої заяви і інструкція з подачі заяви в суд. Зусилля, які витратить особа при заповненні такої заяви, є виправданими, адже це допоможе зекономити чималу суму, яку довелось би витратити на послуги адвоката.

Якщо ситуація особи, яка користується ботом, є незвичною або надто складною, бот дасть можливість проконсультуватись з «живим» фаховим юристом, який займається кримськими справами. Тож без поради піти не вийде.

Також бот передбачає зворотній зв’язок, тобто можливість для користувача вказати на недоліки його роботи і можливості його покращення.

І найголовніше – бот, окрім того, що є засобом консультування та отримання якісної інформації, також є тим, що зв’язує Україну з Кримом. За кожною відповіддю бота є тисячі історій мешканців Криму, які звертались за допомогою. Звертайтесь і ви!

 

Захист прав мешканців тимчасово окупованого Криму та внутрішньо переміщених осіб здійснюється завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: