Публікація

Британський адвокат Філіп Сандс презентував свій бестселер напередодні Міжнародної конференції з пост-конфліктного правосуддя в Україні

У переддень Міжнародної наукової конференції «Пост-конфліктне правосуддя в Україні» британський королівський адвокат презентував свій бестселер «Східно-західна вулиця».

Сьогодні стартувала Міжнародна наукова конференція «Пост-конфліктне правосуддя в Україні», у якій беруть участь більше п’ятдесяти авторитетних вчених і експертів з України, США, Австралії, Азербайджану, Великої Британії, Данії та низки інших країн. Вони дискутуватимуть про втілення стандартів міжнародного права в галузі прав людини і міжнародного гуманітарного права під час і після збройного конфлікту, використання механізмів пост-конфліктного правосуддя для «гібридних» збройних конфліктів, а також інші актуальні в українських реаліях питання. Подія організована спільно Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Європейським товариством міжнародного права та Українською асоціацією міжнародного права.

mandela
Перегляд фільму “М’яка помста: Олбі Закс та нова Південна Африка”

За словами президента Європейського комітету запобігання катувань Миколи Гнатовського, конференція є унікальною з кількох точок зору, оскільки в Україні вперше відбувається масштабний науковий захід, організований за участі Європейського товариства міжнародного права. Він підкреслив, що це є знаком інтеграції української науки міжнародного права до європейської.

DSC_9036
Президент Європейського комітету запобігання катувань Микола Гнатовський з книгою Філіпа Сандса “Східно-західна вулиця”

Конференція відбувається у той момент, коли конфлікт досі триває, і як підкреслює Микола Гнатовський, можливо багатьом здасться, що питання пост-конфліктного правосуддя є передчасним.

«Ми маємо бути готовими до того, що в Україні треба відновлювати мирне життя. Починати це треба робити зараз і створювати передумови для цього треба зараз. Недостатньо чекати завершення конфлікту», — каже науковець.

DSC_9070

Власне, як швидко б не припинилась окупація українських територій Російською Федерацією, а також діяльність антиурядових збройних груп на території України, глибокі проблеми триватимуть ще довго. Саме для їх вирішення існує пост-конфліктне правосуддя, яке стало темою Конференції, участь у якій візьмуть експерти з різних континентів. Однією із задач їхнього обговорення стануть рецепти, які підходять в українській ситуації.

DSC_9089

У переддень Конференції відбулась презентація двох фільмів — «М’яка помста: Олбі Закс та нова Південна Африка» та «Моя нацистська спадщина». Темою першого фільму стала постать Альберта Закса, колишнього судді Конституційного судді Південної Африки та борця з апартеїдом. Пан Закс також стане учасником нашої Конференції.

Другий фільм, сценарій якого написав Філіп Сандс, розказує історію двох чоловіків, чиї батьки були визнані воєнними злочинцями під час Другої світової війни. Іншій стороні теми присвячено його книгу «Східно-західна вулиця». Її герої —  Херш Лаутерпахт і Рафал Лемкін, юристи зі Львова.  Перший був одним з авторів концепції прав людини як норми міжнародного права, а другий —  науковець-правник, відомий запровадженням слова геноцид як правового поняття. DSC_9099

Філіп Сандс, який раніше часто бував у Львові, вперше відвідав Київ. Він підкреслив актуальність висвітлюваних на конференції тем, оскільки в Україні багато питань як сьогодення, так і минулого досі не знаходять викликають гострі дискусії. Наступного року його бестселер, присвячений дослідникам геноциду готується до виходу українською мовою.

DSC_9076

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: