Публікація

Борис Захаров про загибель Павла Шеремета: «Вбивство журналіста, якщо там немає особистих мотивів, це замах на свободу слова»

Вранці 20 липня у самому центрі Києва було вбито відомого журналістіа Павла Шеремета. Гельсінська спілка закликає правоохоронців якомога швидше знайти виконавців та замовників цього злочину.

“Журналісти стоять на сторожі демократії, – сказав голова правління УГСПЛ Олександр Павліченко, – саме тому вони повинні мати особливий захист. Про це йдеться у числених документах Ради Європи та рекомендаціях ПАРЄ щодо захисту журналістів у зонах конфлікту. Сьогодні ми можемо констатувати, що зона конфлікту зі сходу України переноситься у її центр. Ми закликаємо нашу державу, щоб вона задіяла всі свої інструменти та механізми для того, щоб захистити демократичні цінності, право журналіста на свободу слова та право його аудиторії на неупереджену інформацію.

 

голова правління УГСПЛ Олександр Павліченко,
голова правління УГСПЛ Олександр Павліченко,

Те, що трапилося із Павлом Шереметом – це очевидне вбивство. Через два роки після Революції Гідності кількість жертв серед журналістів від рук найманих вбивць повинна не те, що зменшуватися, їх не має бути взагалі. Бо це є індикатором того, як суспільство готове захищати свої свободи. Ми можемо не погоджуватися із журналістами, не сприймати їхніх поглядів чи манери подачі інформації, але вони є яскравими представниками різних поглядів, які існують у нашому суспільстві. Тому зараз варто утриматися від голослівних звинувачень, гіпотез “кому це може бути вигідно” і дочекатися результатів розслідування, яке, я сподіваюся, буде достатньо швидким та ефективним”.

керівник адвокаційного центру УГСПЛ Борис Захаров
керівник адвокаційного центру УГСПЛ Борис Захаров

“Вбивство журналіста, якщо там немає особистих мотивів, це замах на свободу слова, намагання заткнути рота, – каже керівник адвокаційного центру УГСПЛ Борис Захаров, – саме тому ми вимагаємо ефективного розслідування, щоб були знайдені не лише виконавці, але й замовники цього злочину. Щоб вони понесли покарання, незалежно від того, хто б міг цей злочин замовити. Версій зараз дуже багато: це і російські спецслужби, і об’єкти журналістської уваги Павла Шеремета. Наша держава має довести, що вона дійсно демократична та зацікавлена у ефективному розслідуванні. Якщо журналісти не зможуть безпечно працювати в Україні, то виграють від цього насамперед наші вороги”.

УГСПЛ висловлює глибокі співчуття родині та близьким загиблого журналіста Павла Шеремета. Гельсінська спілка сподівається на проведення ефективного розслідування цього жахливого злочину.

Підготував Олег Шинкаренко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: