Публікація

“Бойова” переселенка захистила своє право на безпечні умови праці та право пацієнтів на якісну медицину

Наталія Корчменко з допомогою дніпровської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, яка існує на базі ГО «Правозахисна група «Січ», упродовж 3 років виборювала заміну радянського медичного обладнання на нове. У березні вдалося отримати довгоочікувану сучасну стоматологічну установку.

Наталія зараз мешкає у смт. Межова, що на Дніпропетровщині. Сама звідти родом, але після інституту поїхала працювати у Луганську область. Після 30 років проживання там, у 2015 довелося покинути домівку і роботу – змусили бойові дії на Сході України. Повернулася до рідної Межової. Одразу після переїзду стоматолог-терапевт працевлаштувалася районну лікарню. Їй виділили кабінет, однак обладнання, яке там знаходилося, уже використовувалося кілька десятків років. Радянське стоматологічне крісло та комплектуючі матеріали постійно виходили з ладу, зміна деталей перетворювалася на місію, яку виконати неможливо, адже їх уже не виготовляють. До того ж ремонтувати обладнання іноді лікарці доводилося за власний кошт.

«Отримати якісну стоматологічну послугу у тому кабінеті було практично не можливо. В установці не було нічого «живого». І одна справа, що це було не зручно мені, а інша – я могла зашкодити здоров’ю пацієнтів. Тож з 2016 року я почала звертатися до головного лікаря з проханням заміни стоматологічної установки на сучасне обладнання», – розповідає Наталія Корчменко.

Тоді ж вона звернулася і до громадської приймальні УГСПЛ у Дніпрі.

«Право людини на безпечні умови праці – одне з фундаментальних для кожного українця. Особливо, коли ми говоримо про ВПО – як одну з найбільш незахищених категорій громадян, які покинули свої домівки через збройний конфлікт і агресію Росії та змушені адаптуватися на новому місці», – вважає Ксенія Онищенко, юристка Громадської Приймальні УГСПЛ, яка існує на базі ГО «Правозахисна група «СІЧ».

Ксенія Онищенко почала надавати допомогу Наталії у підготовці звернень у різні інстанції.

Та Наталію Корчменко, яка не хотіла нашкодити своїм пацієнтам, разом з юристами приймальні УГСПЛ почали «футболити». Головний лікар, селищний голова аргументували відмову у придбанні нового обладнання банальним «недостатнім фінансуванням».

Переписка з чиновниками тривала 2 роки. Наталія у цей час продовжувала працювати на непридатній стоматологічній установці та разом з юристами громадської приймальні клопотала про заміну обладнання. Управління охорони здоров’я області, куди звернулись правозахисники, підтримало їхню пропозицію замінити небезпечне обладнання. Але й ці рекомендації на головного лікаря не подіяли. Тоді юристи пригрозили скаргою до Управління держпраці та МОЗ щодо систематичного невиконання головним лікарем своїх посадових обов’язків. Останнє звернення правозахисників стало переломним.

«…Дозвольте не погодитися з Вашим висновком щодо невиконання своїх повноважень в.о. головного лікаря, та грубих порушень посадових інструкцій, так як здійснити забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці без фінансування просто не можливо», – зазначає ЦРЛ у своїй відповіді за підписом того ж виконуючого обов’язків головного лікаря Н. Педченко.

«По суті відбувалося наступне: головний лікар порушувала правила охорони праці. Адже це її завдання – забезпечити на робочому безпечну експлуатацію обладнання. Коли ми написали такого листа – то, на диво, питання вирішилося дуже швидко. Лікарня знайшла інвестора та придбала нове обладнання», – коментує юристка Ксенія Онищенко.

«Ми довго ходили по колу, але все ж дочекалися нову стоматологічну установку. До 8 березня нам зробили такий подарунок. Нашу затію не хотілося кинути жодного разу. Ну як можна все кинути, коли я мріяла, щоб людям було комфортно і головне – безпечно, щоб пацієнти не чули страшні звуки бормашини», – радіє Наталія Корчменко.

Тепер, додає переселенка, пацієнти приходять до її стоматологічного кабінету не зі страхом, а позитивно налаштовані. І дітям подобається – просто посидіти на новенькому кріслі.

Захист прав ВПО здійснюється в рамках програми «Права людини в дії», яку впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: