Публікація

Благання про реабілітацію: українець, поранений у збройному конфлікті, не може довести це Комісії

Міжвідомча комісія з питань установлення фактів отримання особами поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції (далі – Комісія), незважаючи на надані громадянином України Віталієм Зайцевим, не визнає факт поранення, якого він зазнав від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції. Супровід справи здійснює юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Юлія Науменко.

Віталій Зайцев

У червні 2014 Віталій Зайцев жив у Краматорську. Тоді представники незаконних збройних формувань обстрілювали соціальні об’єкти, школи, дитячі садки та лікарні. Також ними були захоплені адміністративні будівлі.  23 червня Віталій проходив повз Краматорську міську адміністрацію, де був зупинений представниками незаконних збройних формувань, які почали дізнаватися хто він, чим займається і знайшли в телефоні карикатуру на «ДНР». Після чого Віталія намагалися затримати, але коли він намагався втекти у нього почали стріляти. Внаслідок чого він отримав наскрізне вогнепальне поранення лівого стегна, перелом лівої стегнової кістки зі зміщенням, наскрізне вогнепальне поранення 2-го пальця правої стопи і також з переломом.

Поліція Краматорська відкрила кримінальне провадження, а медики почали видавати низку довідок і призначати лікування. У результаті, чоловік отримав висновок медико-соціальної експертної комісії та ІІІ групу інвалідності.

Уже у 2018 Віталій подав документи до Комісії для того, щоб пов’язати інвалідність зі збройним конфліктом. Тоді б Віталій Зайцев отримав статус інваліда війни та держава зобов’язана була б надавати йому широке коло пільг, передбачених у статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Лише через 4 роки Україна устаткувала законодавство у цьому напрямі, а Уряд визначив процедуру встановлення зв’язку інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоров’я, одержаними цивільними особами від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції.

Однак Комісія, при наявності повного пакету документів і дотриманні процедури, вириває слова з контексту і відмовляється підтверджувати, що поранення отримане внаслідок збройного конфлікту.

Відповідь Комісії

«Свою відмову вони пояснюють тим, що у висновку медико-соціальної експертної комісії вказано «встановити давність утворення поранень (ушкоджень) є не можливим у зв’язку з відсутністю описової частини в наданих медичних документах». Але це речення стосується не вогнепальних поранень, які отримав Віталій Зайцев, а лише легких тілесних ушкоджень, які також були у нього. Тобто Комісія навмисно перекручує істину лише для того, щоб не пов’язувати інвалідність з конфліктом», – зазначає Юлія Науменко.

Yulia Naumenko, a lawyer of the Strategic Litigations Center of UHHRU

Зараз юристка з Віталієм Зайцевим надіслали повторне звернення до Комісії, щоб вони уважніше прочитали висновок медико-соціальної експертної комісії. Вдруге Комісія відмовила.

Друга відповідь Комісії

«Цього разу для своєї відмови вони знайшли іншу причину. Цитую «відсутні документи, що містять підтвердження факту одержання постраждалою особою ушкоджень здоров’я від боєприпасів» і далі надають перелік цих документів. Але усі, наголошую, усі документи з цього переліку члени комісії отримали. Ситуація виглядає зовсім абсурдно. Можу пояснити ситуацію лише елементарним небажанням комісії надавати відповідний статус Віталію Зайцеву», – акцентує Юлія Науменко.

На сьогодні Віталій Зайцев і юристка уже вичерпали усі можливі способи захисту прав постраждалого від конфлікту без суду, тож тепер вони готуватимуть позов.

 

Більше на цю тему можна дізнатися з аналітичного огляду УГСПЛ «Реабілітація жертв конфлікту. Чи пропонує держава щось, крім встановлення інвалідності та милиць?», а також в інформаційному матеріалі УГСПЛ «Хто отримає захист від втрати здоров’я внаслідок конфлікту: аналіз від УГСПЛ» та статтею про механізм отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни для мирних громадян.

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Представлена інформація не обов’язково відображає позицію USAID або Уряду США, відповідальність за зміст несуть виключно автори.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: