Публікація

Більше 2 років без пенсії. Юристи Сумської приймальні УГСПЛ допомагають переселенцю повернути неотримані кошти

У травні юристи отримали рішення Київського окружного адміністративного суду, який зобов’язав Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області виплатити переселенцю суму недоотриманої пенсії за майже 2,5 роки.

До Сумської приймальні УГСПЛ звернулась пані, яка розповіла, що її батько-переселенець не отримував пенсію більше 2 років – 01.03.2016 по 31.07.2018. Підстава – формальна: скасування довідки переселенця. Він, начебто, повернувся на тимчасово окуповану територію України, до покинутого місця постійного проживання.

«Такі прикрі випадки трапляються, коли місцеві комісії виявляють, що переселенці відсутні за місцем обліку місця проживання понад 60 днів. Комісії отримують інформацію від Держприкордонслужби або СБУ про те, що переселенець перетинає лінію розмежування чи державний кордон або перебуває за межами зареєстрованого місця проживання на підконтрольній території понад вказаний термін, та приймають рішення про скасування довідки. Через це припиняються будь-які виплати від держави, навіть пенсійні», – розповідає Наталія Єсіна, координаторка правопросвітнього напряму ГП УГСПЛ на Сумщині.

Наталія Єсіна, координаторка правопросвітнього напряму ГП УГСПЛ на Сумщині.

Пенсіонер-переселенець ще на початку 2019 року подав до суду. Юрист сумської приймальні УГСПЛ підготував адміністративний позов до відповідача – територіального органу Пенсійного фонду України. Справу розглядав Київський окружний адміністративний суд.

«На жаль, рішення за цією справою довелося чекати більше року – аж до травня 2020 року. Протягом цього часу ми підтримували зв’язок з пані Ганною, яка не втрачала надії на справедливе рішення суду», – переповідає історію допомоги Наталія Єсіна.

Юристи відмічають, що відповідач у квітні 2019 року представив суду відзив, в якому, обґрунтовуючи правомірність невиплати пенсії позивачу, вказав, що суми доплати за минулий період обліковуються в управлінні та будуть виплачені на умовах окремого порядку. За іронією долі, саме в день розгляду цієї справи, 12.05.2020 року, виповнилося 2 роки, як стала чинною після опублікування в Урядовому кур’єрі постанова №335, прийнята 25.04.2018 року Кабінетом Міністрів України. Цією постановою були внесені зміни до іншої постанови КМУ №365 від 08.06.2016 р. Відтоді облік сум соціальних виплат, недоотриманих за минулий період, та їх виплата мають здійснюватися на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України.

Але цього окремого порядку досі не визначено. Під час розгляду справи суд звертає на це увагу. Та уже у рішенні зазначає:

«…відсутність відповідного нормативно-правового документу, що встановлює механізм реалізації права на отримання невиплаченої суми пенсії за минулий період, не може бути визнано обґрунтованою підставою для позбавлення особи такого права. А право позивача на отримання пенсії за минулий період чітко закріплено у  ст. 46 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Суд також зробив висновок, що посилання відповідача на те, що пенсія позивачу буде виплачуватись на умовах окремого порядку свідчить про застосування до позивача, як до внутрішньо переміщеної особи, дискримінаційного підходу, порівняно з іншими пенсіонерами, адже чинним законодавством встановлено єдиний механізм виплати пенсій громадянам України за минулий період.

Також суд відмітив, що відповідачем припинено виплату пенсії позивачу в порушення вимог ст.49 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», при цьому суд зазначив, що застосування норм цього Закону до спірних правовідносин є пріоритетним, а тому доводи відповідача щодо необхідності застосування норм постанов Кабінету Міністрів України є безпідставними.

Тож Київський окружний адміністративний суд переконався у правомірних вимогах переселенця-пенсіонера, визнав протиправною бездіяльність Білоцерківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області та зобов’язав виплатити всю суму недоотриманої пенсії за увесь період з 01.03.2016 року по 31.07.2018 року.

УГСПЛ нагадує, що внутрішньо переміщені особи та мешканці тимчасово окупованих територій чи населених пунктів, що розташовані поблизу лінії розмежування, можуть отримати безкоштовну юридичну консультацію в одній з наших громадських приймалень. Їх контакти можна знайти ТУТ. На час дії обмежувальних заходів, пов’язаних з COVID-19, радимо звертатися до юристів телефоном, поштою або за допомогою електронного листування. Іншу корисну інформацію, присвячену захисту прав, переселенці можуть знайти в правовій абетці внутрішньо переміщеної особи.

 

Допомогу жертвам збройного конфлікту на сході країни та окупації Криму УГСПЛ надає в рамках Програми USAID «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: