Публікація

Бездомний киянин за допомогою адвоката Української Гельсінської спілки з прав людини виграв суд у КМДА

Тепер кожен бездомний киянин має право на київську реєстрацію. Причому безстрокову реєстрацію! Такий висновок можна зробити, ознайомившись з постановою Солом’янського районного суду міста Києва.

А починалося все дуже прозаїчно. В Києві існує єдиний в місті Будинок соціального піклування Головного управління соціального захисту населення Київської міської державної адміністрації. Саме цей заклад, відповідно до закону, зобов’язаний реєструвати бездомних громадян за своєю юридичною адресою. При чому реєстрація має здійснюватися на підставі особистого звернення громадян або у разі їх виявлення працівниками закладу.

26-річний бездомний киянин К., не маючи змоги орендувати чи тим більше придбати житло, звернувся до Будинку соціального піклування з заявою, де просив його поселити та зареєструвати. Житло йому надали, проте реєструвати по місцю проживання керівництво будинку категорично відмовлялося.

Протягом 2006-2007 років К. писав заяви, проте їх чомусь ігнорували та залишали без відповіді по суті. А щоб хлопець не докучав, директор Будинку пригрозив: «Якщо будеш піднімати питання своєї реєстрації, то знайду можливість щоб тебе виселити».

Проте К. погроз не злякався, а звернувся до Генеральної прокуратури України із заявою про захист прав і свобод. Це подіяло. Проте лише на 14 днів. Адже адміністрація Будинку соціального закладу вирішила зареєструвати К. саме на цей термін. Тепер директор закладу міг відзвітувати перед прокуратурою, мовляв просили реєстрацію – маєте.

Але після закінчення строку керівник відмовився продовжити з К. договір на проживання, силоміць його виселив, та ще й телефонував на мобільний, постійно погрожуючи.

Зрозуміло, що обов’язок вклеїти фотокартку по досягненню 25-річного віку директор Будинку теж проігнорував. Не дивлячись на те, що це є порушенням закону.

Змінився директор будинку, проте не змінилася ситуація. К. знову реєструють, проте знов тимчасово – на два місяці. А далі, по звичному сценарію, у реєстрації відмовляють.

Тоді К. звертається до суду. І суд стає на захист бездомного. Відмова у реєстрації визнана протиправною. Будинок соціального піклування зобов’язують надати К. місце в для проживання, а в разі його відсутності – поставити в чергу на соціальне житло.

А також, що найголовніше, суд зобов’язав Будинок соціального піклування Головного управління соціального захисту населення Київської міської державної адміністрації провести реєстрацію місця проживання К. БЕЗСТРОКОВО.

Представляв К. в суді адвокат Олег Веремієнко.

Постанову по справі можна прочитати тут:
Постанова

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: