Публікація

Без’язикова «пресують», бо став свідком прорахунків керівництва — адвокат

Захист заарештованого полковника Без’язикова припускає, що він може знати про загиблих на Савур-могилі, Степанівці, Кутейніково та в Іловайському котлі, і це нібито пояснює тиск на нього з боку влади.

Адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Веремієнко, який захищає полковника Івана Без’язикова в суді сказав, що Генпрокуратура звинувачує його у безпосередній співпраці із керівниками «ДНР» Хмурим та Олександром Захарченком. За інформацією Олега Веремієнка Іван Без’язиков цього робити не міг, оскільки весь час арешту перебував у підвалі.

Адвокат Олег Веремієнко
Адвокат Олег Веремієнко

«Генпрокуратура стверджує, що в цей період із цього підвалу Без’язиков керував Захарченком. Я навіть цього коментувати не буду — це повний абсурд. Суд мотивував арешт лише одним — показаннями свідка Павла Гаркавенка. Я не буду давати йому характеристику, можу сказати, що є свідки, які стверджують, що він зловживав наркотичними засобами, тому особисто у мене немає ніяких сумнівів, що його використали, як лжесвідка проти полковника Без’язикова», — зазначив Веремієнко.

Олег Веремієнко також спростовує звинувачення щодо того, що Без’язиков нібито вербував українських військових переходити на бік «ДНР»:

«Мій підзахисний нікого не вербував. Його під загрозою смерті змусили вдягти цю форму „піксель“ (російського зразка — О.Ш.)». І сказали: «Ти повинен стояти, як колишній керівник Косинського, як наряжена ялинка, а оцей бойовик із позивним 63-ій здійснював спробу вербування Косинського».

Адвокат каже, що арешт полковника Без’язикова пов’язаний із тим, що військове керівництво хоче приховати певні факти:

«Є в мене таке відчуття, чому „пресують“ полковника Без’язикова. Напевно, він був свідком якихось таких подій, які наше керівництво держави не дуже хоче, що вони стали відомі громадськості. Я думаю, що це іде мова про загиблих на Савур-могилі, Степанівці, Кутейніково та в Іловайському котлі».

Дружина полковника Без’язикова Маргарита каже, що справа проти її чоловіка була повністю сфабрикована.

img_7497
Маргарита Без’язикова

«Я дуже боюся зараз, що почнуть тиснути на тих бойовиків, які потрапляють у полон до ЗСУ, у нас під слідством — сепаратисти, терористи — я дуже боюся, що їх можуть використати під тиском, щоб вони свідчили про те, що мій чоловік дійсно брав участь в якихось заходах „ДНР“ проти України», —  заявила вона.

img_7531

Також Маргарита Без’язикова спростувала інформацію правоохоронців про те, що її чоловік їздив отримувати інструкції до Росії. Крім того, вона повідомила, що свідок звинувачення Павло Гаркавенко погрожував їй особисто в смс-повідомленнях.

Юрист Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки Надія Волкова з 2014 року веде в Європейському суді справу про викрадення та тортури Івана Без’язикова з боку терористів «ДНР».

img_7539
Надія Волкова

«Я прошу цих людей, які автоматично записали полковника Без’язикова у зрадники, зупинитися на секундочку та разом з нами проаналізувати. Бо насправді підстав робити це ще немає. Є питання щодо благонадійності свідків. Зараз ми живемо вже у пост-майданній Україні, але те судилище, що відбувається зараз, вже нагадує сталінські часи, коли кожного полоненого автоматично зараховували у зрадники», — вважає Надія Волкова.

Нагадаємо, що, як повідомляло «Громадське радіо», військового розвідника, полковника ЗСУ, звільненого з полону бойовиків влітку 2016 року, Івана Без’язикова затримали за підозрою у співпраці з так званою «ДНР». За словами його дружини Маргарити, за Без’язиковим прийшло четверо осіб у цивільному одязі, показали ордер на обшук, у якому значилося що Іван Без’язиков підозрюється в співпраці з бойовиками самоназваної «ДНР».

«Перебуваючи в полоні незаконного формування самоназваного „розвідувально управління ДНР“ вступив до вказанного формування та виконував обов’язки заступника начальника першого відділу агентурної розвідки», — йшлося в ордері.

Вчора суд арештував Без’язикова.

Підготував Олег Шинкаренко cпеціально для «Громадського радіо»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: