Публікація

Бережіться! Гроші на квартиру від держави не означає, що ви зможете її придбати

Забезпечення соціальним житлом громадян в Україні – одна з тих проблем, яку кожен новий Президент, Верховна Рада, Кабінет Міністрів намагаються вирішити. І, навіть, роблять якісь конкретні кроки. Але кожен раз питання не тільки не зникає але стає все більш актуальним.

Черговою спробою вирішення цієї проблеми є надання грошових компенсацій людям, які потребують житла і знаходяться на квартирному обліку. З 1 січня цього року набув чинності Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення житлом громадян”, який передбачає виплату таких компенсацій. Кабінет міністрів України у свою чергу вже розробив ряд проектів нормативних актів, з метою виконання цього закону.

Проте, слід зазначити, що до сьогодні не визначено яким буде розмір таких компенсацій, від чого будуть відштовхуватись при їх розрахунку, і взагалі порядок їх надання.

Водночас з аналізу проектів постанов вбачається, що розмір цих компенсацій буде визначатися базуючись на офіційних даних вартості житла в певному регіоні, а також мінімальної норми забезпечення громадян житлом. Та, як відомо, реальна вартість житла суттєво відрізняється від „державних цифр”. А отже люди, якщо й отримують компенсацію, то її сума очевидно не дасть можливість купити такий жаданий будиночок чи квартиру. Водночас для держави вони перестануть існувати як такі, що потребують житла.

Не слід забувати і про те, що ці кошти можуть бути витрачені зовсім не на купівлю житла. Крім того, зростають корупційні можливості при наданні грошових компенсацій, коли конкретний чиновник буде вимагати за надання такої компенсації «відкат» – процент від виплати.

Як висновок, можна сказати, що прийнятий закон та нормативні акти можуть зменшити кількість людей, які знаходяться на квартирному обліку – тобто створити певну позитивну статистику. Водночас майже нічого не зміниться у забезпеченні житлом тих осіб, які найбільше цього потребують. Адже є великі сумніви, що люди зможуть отримати такий розмір компенсації, який дозволить їм купити житло, і витратять ці гроші на щось інше. А квартири у них як не було, так і не буде.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: