Публікація

База злочинів «Трибунала для путіна» вже працює на відновлення справедливості

База воєнних злочинів «Трибуналу для путіна» (Т4Р) вже приносить користь суспільству, наголошує виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. В ефірі 5-го каналу правозахисник пояснив, як працює ініціатива і чому ФСБ слід визнати терористичною організацією.

 

В базі даних станом на зараз (на момент інтерв’ю 20 вересня – ред.) 19 734 задокументованих воєнних злочинів: це і руйнування майна, вбивства, позбавлення волі та інші категорії, які визначені ст.8 Римського статуту. Всього таких є 26 видів таких злочинів, які розглядає Міжнародний кримінальний суд (МКС). Від 24 лютого ми задокументували, на жаль, злочини за майже всіма цими категоріями. 

Як використають базу злочинів Т4Р?

Документування має на меті створити повну картину, максимально повну і достовірну базу злочинів, вчинених Росією. Частину цих злочинів розглянуть в кримінальних провадженнях, за окремими будуть звернення до міжнародних інститутів. З Європейським судом з прав людини дуже плідно працюють Харківська правозахисна група та наша Українська гельсінська спілка з прав людини. 

Також в нас була зустріч із слідчими Міжнародного кримінального суду, і вони подивились, як сформована наша база і як нею можна користуватися, яким чином вони можуть брати матеріал з цієї бази. 

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Це матеріал, який уже працює. Міжнародний кримінальний суд бере в розгляд справи за такими чинниками: масштабність і системність вчинених злочинів. Так от масштабність і системність підтверджує інформація з нашої бази даних. Ми маємо статистику, яка буде підтверджуватися на національному рівні через зареєстровані в державних органах злочини для подальших процесуальних дій. 

Карта задокументованих воєнних злочинів ініціативою «Трибунал для путіна (Т4Р)

Жахіття на Харківщині

Це тактика поведінки окупантів на захоплених територіях – через тиск, через терор, який сягає геноцидного характеру. На меті – встановлення диктатури на окупованих, не підконтрольних ще Україні територіях. З цим пов’язаний психологічний, фізичний тиск, катування, вбивство цивільного населення, пошук учасників антитерористичної операції, осіб зі статусом учасників бойових дій, представників тероборони, і просто всіх, хто проявляв проукраїнську позицію – в цьому і є геноцидна характеристика. 

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

Ми працюємо з тими, хто зараз перебуває на окупованих територіях, використовуємо перевірену інформацію. Так от по Херсонській області щодо фактів насильницьких зникнень наша статистика була більшою за статистику правоохоронних органів. Це перевірені факти, за якими слідує порушення кримінальних проваджень і притягнення до відповідальності винних. 

Нам відкрилися трагічні сторінки в Київській, Чернігівській областях, зараз відкрилася Харківщина, і нас чекають не менш трагічні сторінки в Херсонській області. Але найчорнішою сторінкою стане Маріуполь, де величезна кількість людей постраждала і від обстрілів, і від переслідувань росіянами. 

Які російські структури викрадають людей?

В основному це військові і ФСБшники, які слідкують за всією ситуацією і присутні скрізь. Потрібно ставити окреме питання щодо того, чим є ця ФСБ. Це, фактично, терористична організація, яка разом з російською армією має бути піддана «дерашизації». Вона має виконувати свої функції, а не бути терористичною силою, яка вчиняє незаконні дії, злочини, на окупованій території з 2014 року

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: