Публікація

“Атака на свободу слова”: ЗаЩо побили активіста Олега Філіпаса

Олег Філіпас – громадський діяч з Кременчука, який організував культурно-мистецькі події та громадсько-політичні зібрання, де люди мали можливість висловити свою думку. 29 квітня 2018 року на Олега Філіпаса напали у його власному будинку. Йому зламали обидві руки та ногу. За два роки у ході розслідування не встановили нападників та замовників. Олег вважає, що напад нього – це спроба обмежети його свободу слова. 

 

Від мітингів до нападу

 

Олег Філіпас – активний громадський діяч з міста Кременчук. Він є директором громадського об’єднання “Чиста Хвиля”.

 

 

З 2008 року Олег організовує культурно-мистецькі акції у Кременчуці, які популяризують українську мову та літературу. Деякі з них проходять в рамках щорічного фестивалю “Чучупака”. Постійним гостем, розповідає активіст, на акціях був письменник Сергій Жадан.

 

 

Пізніше, у 2018 році, Олег Філіпас створював майданчик для небайдужих громадян, які хотіли донести до мешканців міста свою думку. Обговорення хвилюючих проблем проводили у форматі мітингів. Найбільший резонанс у місті, згадує Олег,  викликали мітинги за відставку екс-президента України Петра Порошенка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та колишнього Генпрокурора Юрія Луценка. Олег каже, що акції збирали багато мешканців, а також привертали увагу влади міста. Бо з часом він помітив, що на мітингах почали з’являтися “спостерігачі”, які стежили за тим, хто відвідує акції. 

 

За два тижні до нападу, розповідає активіст, він брав участь в позачерговому засіданні сесії Кременчуцької районної ради з приводу прийняття рішення про відставку Арсена Авакова. Олег згадує, що для прийняття рішення не вистачило лише двох голосів. 

Тоді ж, за два тижні до нападу, перед подвір’ям будинку батька, де і відбувся напад, Олег почав підозрювати, що за ним стежать:

 

“У дворі я зустрів дивних людей. Вони поставили мені пару питань. Казали, що когось шукають. Потім я зрозумів, що це були ті самі люди (нападники – ред.). Вони оцінювали територію помешкання, де краще зробити напад”.

 

Напад

 

У день нападу 29 квітня 2018 року Олег приїхав до будинку батька. Розповідає, що займався господарськими справами, а потім пішов у дальню кімнату попрацювати на комп’ютері. 

 

“Я пив чай, як почув галас тещі. Я вибіг у середню кімнату. І там зустрів трьох людей у чорному одязі, схожому на форму спецназу. Люди були у масках та з дубинками. Один тримав газовий балончик”, – розповідає про напад Філіпас. 

 

Олег звернув увагу на те, як впевнено та злагоджено діяли нападники. Каже, що вони ніби знали розташування кімнат. А під час нападу, згадує активіст, кривдники не вимовили ні слова. Удари наносили так, щоб швидко знешкодити, каже Олег, і вважає дії нападників “відпрацьованими”.

 

 

До лікарні Олег Філіпас потрапив з переломами обидвох рук, переломом ноги та забоями голови. Поліцію викликав хтось із сусідів, згадує Олег. Слідчі поліції порушили кримінальне провадження за статтями 122 ККУ – нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості та 162 – порушення недоторканності житла. 

 

“Це була атака на свободу слова”, – розповідає Олег свою версію мотиву нападників. – Було завдання обмежити свободу вираження поглядів, щоб я більше не проводив мітинги”. 

 

 

“Кримінальні розбірки”

 

З моменту нападу минуло два роки: досудове розслідування триває.  На запит сумської приймальні УГСПЛ з Кременчуцького відділу поліції надійшла відповідь, що підозру досі нікому не оголошували. А це значить, що слідство досі не встановило ані нападників, ані замовників нападу.  

 

 

У жовтні 2019 року, після зміни керівника місцевої поліції Кременчука та створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, Олег Філіпас помітив зрушення у справі. Поліція провела додаткові слідчі дії, а справу перекваліфікували на статтю 121 ККУ – умисне заподіянні тяжких тілесних ушкоджень. Утім, на цьому активність у розслідуванні закінчилась, розповідає Олег.

 

Окрім цього, на думку активіста, слідчий розглядає тільки один мотив нападу – “кримінальні розбірки”. Такий висновок він зробив після ознайомлення з матеріалами справи у минулому році. Каже, слідчі допитали людей, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. 

 

“Керівник поліції зазначав, що вважає цей напад “битовухою” та “розбірками за гроші”. А ще депутат міської ради якось під час сесії мені крикнув: “менше по бабах бігати треба”. Ці версії слідство не підтвердило. Я вважаю, що таким чином розносили плітки та відволікали увагу”, – стверджує Олег Філіпас.

 

Також активіст помітив, що прокурор дав вказівку слідчому допитати осіб, які, на його думку, можуть бути причетними до злочину. Але слідчий вказівку проігнорував. 

 

Адвокатка з Центру стратегічних справ УГСПЛ Юлія Коваленко, яка надає юридичну допомогу Олегу, пояснила, що за невиконання припису слідчий може понести покарання. Але його має призначити прокурор, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування. І якщо прокурор не простежив за виконанням припису та не надав нові вказівки, то можна говорити про бездіяльність як прокурора, так і слідчого, розповіла адвокатка. 

 

Тиждень тому Олег подав нове клопотання про ознайомлення з матеріалами справи. Розповідає, що це вже третя спроба отримати доступ до розслідування. Через це, каже Олег, виникли підозри, що його не хочуть допускати до матеріалів справи. 

 

На момент написання статті ані Олег, ані його адвокатка не отримали доступ до матеріалів кримінального провадження.

 

 

***

Публікацію підготовлено у рамках проєкту «Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні» за спільної підтримки Представництва ЄС в Україні. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: