Публікація

„Артикль 19” радить утриматися від збереження держтелерадіомовлення

Всесвітня кампанія на підтримку свободи слова „Артикль 19” розповсюдила заяву щодо створення громадського мовлення в Україні, в якій закликає перетворити державне телерадіомовлення на справжнє громадське.

Приводом звернення організації до представників української влади стала дискусія в українському суспільстві з приводу того чи перетворювати державний канал УТ-1 на громадський, чи залишити його без змін, а канал громадського мовлення створювати паралельно.

Зважаючи на те, що процес створення є досить складним, організація „Артикль 19” вирішила утриматися від конкретних рекомендацій щодо його перебігу в Україні.

Всесвітня кампанія на підтримку свободи слова звернула увагу на те, що свобода засобів масової інформації має найвище значення у демократичному суспільстві. У зверненні зазначається, що ключову роль у свободі ЗМІ відіграє забезпечення незалежності тих телерадіоорганізацій, які фінансуються за рахунок громадських коштів. Використання ж коштів громадськості на фінансування контрольованих державою ЗМІ є неправомірним. „Громадські кошти повинні служити громадськості, а не обслуговувати владу в цілому чи партію при владі”, – йдеться у тексті звернення.

„Артикль 19” підкреслює, що у рекомендації № R (96) 10 Комітету міністрів Ради Європи „Про гарантії незалежності громадського телерадіомовлення” від 11 вересня 1996 року зазначається: “незалежність засобів масової інформації, включаючи телебачення та радіомовлення, є найважливішим чинником для нормального функціонування демократичного суспільства”. У ті й же рекомендації “підкреслюється необхідність шанобливого ставлення до незалежного статусу ЗМІ, особливо з боку держави”.

Четверта Європейська конференція міністрів з питань політики у галузі ЗМІ підтвердила зобов’язання учасників „підтримувати й розвивати далі потужну систему громадського мовлення в середовищі, що характеризується стрімким зростанням конкуренції серед програм і швидкими технологічними змінам”. Зокрема, громадське мовлення можуть вести “приватні компанії та організації, що виконують громадські функції”.

До цього переліку не ввійшли державні ЗМІ, оскільки вони заважають створенню динамічного телерадіомовного середовища, в якому була б представлена велика кількість різних програмних послуг.

„Артикль 19” звернувся до української влади з „переконливою порадою” утриматися від збереження державного телерадіомовлення, яке відповідає потребам влади, а не потребам людей. Натомість закликав перетворити його на справжнє громадське мовлення.

„Ми і надалі перебуватимемо у розпорядженні української влади у разі виникнення будь-якої потреби щодо надання порад та рекомендацій під час цього делікатного та важливого процесу”, – пообіцяли представники „Артиклю 19”.

Олена Голюк,

РУПОР

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: