Публікація

Аргументи Омдудсмана у справі загиблого внаслідок ДТП правозахисника Юрія Мурашова виявилися для суду переконливими

Як повідомлялося, Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова звернулася до прокурора міста Києва Євгена Блажівського з поданням про захист прав на встановлення істини по справі загиблого від ДТП відомого українського правозахисника, голови Українського правозахисного комітету “Гельсінки-90” Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, депутата Подільської райради міста Києва, вчителя столичної СШ № 262 Юрія Мурашова.

В поданні Омбудсмана, зокрема, наводилися аргументи щодо необґрунтованості виправдувального судового вироку та пропонувалося внести апеляцію на нього до Апеляційного суду столиці.

Досудове слідство у цій справі тривало 9 місяців. 4 серпня 2006 року її направили до Подільського районного суду міста Києва, де справа знаходилась у провадженні судді Валерія Одинця майже два роки. За цей час відбулося 15 судових засідань. У них брали участь, змінюючи один одного, шість обвинувачів, що гальмувало справу і не сприяло її якісному розгляду.

17 березня 2008 року, попри наявність у справі доказів, встановлених слідством, наданих потерпілою стороною та державним обвинуваченням, які свідчать про скоєння злочину підсудним Д.Лубинцем, суд постановив виправдувальний вирок. Отже, як наголошувалося у поданні Омбудсмана прокурору міста, майже через три роки після трагедії ситуація не змінилася: загиблий внаслідок ДТП є, а винуватців у його смерті, виявилося, немає.

4 червня 2008 року своєю ухвалою Апеляційний суд міста Києва скасував виправдувальний вирок Подільського районного суду столиці і направив справу на новий розгляд у той же суд, але в іншому складі.
Оскільки досі не прийнято остаточного рішення, провадження Уповноваженого з прав людини у цій справі триває.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: