Публікація

Апеляційний суд зобов’язав Попова ознайомитись з Конституцією

Про це йдеться в окремій ухвалі від 16 травня 2012 року, яку отримала Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ). Суд примусив Київську міську раду протягом місяця привести у відповідність до Конституції положення про проведення масових заходів.  

Приводом до подібного рішення стало порушення КМДА права громадян на мирні зібрання.

Так, 29 листопада 2011 року ряд громадських організацій планували провести акції, зокрема в Маріїнському парку, на Банковій. Йшлося також про можливе пікетування Верховної ради та Кабміну.  Про що, звісно, повідомили Київську міськраду.

Київська міська рада зреагувала оперативно, і за допомогою окружного адміністративного суду міста Києва заборонила проведення акцій. При чому, аргументацією для заборони став Указ Президії ВР СРСР «Про порядок організації і проведення мирних зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР». Окружний суд мотивував заборону тим, що «на порушення даного указу про намір провести мирну демонстрацію відповідачі повідомили менш ніж за 10 днів».

Слід зазначити, що таке обґрунтування заборони мирних зібрань досить часто використовують національні суди. Тому постанова апеляційного суду м. Києва, в якій суд вказав на абсурдність таких рішень є справді революційною. Так, у постанові йдеться: «Висновок суду першої інстанції є помилковим та таким, що суперечить Конституції і законам україни». Адже Указ Президії ВР СРСР «суперечить Конституції України, оскільки він встановлює дозвільний характер на мирні зібрання, а ст. 39 Конституції України – повідомний. Мирне зібрання відповідно до Указу може бути заборонене виконавчим комітетом ради народних депутатів, а за Конституцією України – обмеження може бути встановлене лише судом».

Більше того, в своїй постанові апеляційний суд міста Києва посилається на рішення Європейського суду з прав людини у справі «Букта та інші проти Угорщини», де зазначається «…у випадку, коли демонстранти не беруть участь у актах насильства, для органів влади дуже важливо показати певну міру терпимості до мирних зібрань для того, щоб право на мирні зібрання, передбачене ст. 11 Конвенції, не було позбавлене його сутності».

УГСПЛ вітає таку постанову Київського апеляційного суду, і сподівається, що цей приклад справедливого судочинства, яке базується на принципі верховенства права, буде унаслідуватись і іншими суддями та судами України.

Справа в суді підтримувалась Фондом стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини

 

Нижче можна ознайомитись з документами суду:

20120516 КААС Окрема ухвала Черноб (3)

20120516 КААС Постанова Черноб (2)

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: