Публікація

Апеляція у справі білоруса Боленкова: чому активіста намагаються видворити безпідставно

20 липня о 15:50 в Шостому апеляційному адміністративному суді відбудеться оскарження рішення у справі білоруса Олексія Боленкова, якого СБУ намагається видворити з України, через «загрозу національній безпеці». Напередодні до нього прийшли із обшуками та вимагали покинути країну за один день. Боленков звернувся до суду, але той підтримав рішення СБУ. Адвокат Олексія Боленкова від УГСПЛ Євген Чекарьов розповів, що саме СБУ висуває проти активіста та чому це не є підставою для видворення.

 

Олексій Боленков / Ґрати

На чому наполягає СБУ?

Служба безпеки України аргументувала видворення тим, що діяльність Боленкова суперечить інтересам забезпечення національної безпеки України. У якості доказу спецслужба надала аналіз агітаційних брошур анархістського сайту «Революційна дія», правоохоронці дійшли висновку, що білорус порушив декілька статей Кримінального кодексу:

– 109 – повалення конституційного ладу або захоплення державної влади;
– 110 –  посягання на зміни державного кордону України;
– 258 – терористичний акт, тобто застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій;
345 – погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу.

Проте відкритих кримінальних проваджень немає. На думку захисника активіста Євгена Чекарьова, прихильність анархістським ідеям не може загрожувати національній безпеці, адже анархізм не заборонений в Україні. Ба більше, правоохоронці не довели зв’язок між Боленковим та агітаційними брошурами.

«Правоохоронці зробили висновок на основі деяких матеріалів “Революційної дії”. Але вони вважають, якщо Боленков – анархіст, то він проти держави. А якщо він проти держави як такої, то він і проти України. Конституція України вказує на те, що громадяни мають право на свободу світогляду», – каже Чекарьов.

Українці також вільні у виборі акцій та мітингів, додає захисник активіста, навіть ті, на яких критикують дії поліції. Правоохоронці ж бачать у цьому загрозу нацбезпеці.

Підстава для видворення – участь в акціях

«Як іноземний громадянин Боленков систематично бере участь в акціях проти правоохоронної системи, публічно ображає співробітників органів і систему в цілому, фактично зазіхаючи на національні інтереси України, створюючи перешкоди для забезпечення життєдіяльності та добробуту громадян», – зауважила під час суду представниця СБУ Наталія Дубняк.

Йдеться про акцію «Проти поліцейського свавілля», у якій брав участь Олексій. У відзиві на позов СБУ зазначила, що на акції Боленков «відкрито критикував діяльність працівників поліції та правоохоронних органів, скандуючи гасла: “Аваков – чорт”,  “Мєнти – козли”, “Хватит мусорського безпредела”, “Волю народам – смерть империям”». Тоді активіста затримали, але протокол не склали.

Іншу акцію, про яку йдеться у відзиві СБУ, організували на підтримку Білорусі. На ній, згідно з документом, Боленков «пропагував силовий метод зміни влади у Білорусі, заявляв, що дотримуються принципів революційного анархізму та закликав присутніх скандувати “A.C.A.B”, “Смерть імперіям”, “Лука уходи”».

 

Під будівлею СБУ мітингували противники депортації білоруського активіста Олексія Боленкова / censor.net


Наостанок СБУ згалада акцію під посольством Туреччини: «Радикально налаштовані представники “La Revolte” розпочали активну антидержавну діяльність, у тому числі були помічені на акції біля Республіки Туреччина. Вони вимагали виведення турецьких військ з самопроголошеної Республіки Курдистан та висловлювали солідарність з анархістським рухом вказаної республіки».

Участь у мирних акціях не суперечить чинному законодавству, бо за 39 статтею  Конституції України кожен громадянин має на це право, пояснює Чекарьов, тому це не загрожує нацбезпеці. До того ж, за останній рік зросла недовіра до поліції та Служби безпеки України, а баланс довіри до правоохоронних органів загалом залишається негативним. Про це повідомляє Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучера.

Окрім акцій, у відзиві пишуть про підпал вишок стільникового зв’язку у Києві та Київський області, які, згідно з документом, влаштували представники анархістських організацій. Які саме представники, у документі не зазначено. Проте адвокатам Боленкова вдалося отримати відповідь від Офісу Генпрокурора про те, що Боленкова не притягували до адміністративної та кримінальної відповідальності в Україні.

СБУ також повідомляє про кримінальні справи проти активіста у Білорусі. Таку інформацію надіслали білоруські правоохоронці з посиланням на Інтерпол. Справи стосуються підпалів податкової інспекції. За словами Чекарьова, ці провадження закрили, але не повідомили про це Інтерпол, тому інформація про те, що Боленков переслідується у Білорусі, недостовірна.

СБУ аналізувала пости праворадикальних телеграм-каналів

Правоохоронці моніторили інформацію про Олесія Боленкова на праворадикальних каналах «Вольєр» та «STALKERUA». Останній ймовірно веде лідер київського осередку Національного спротиву Олексій Свинаренко із призвіськом «Сталкер». На думку, Боленкова, Свинаренко має тісні зв’язки з Сергієм Коротких (Боцман/Малюта – УГСПЛ) – російським неонацистом, близьким соратником екс командира «Азову» Андрія Білецького, якого у ЗМІ звинувачують у роботі на російські та білоруські спецслужби, а також екс міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

 

5 грудня 2014 президент Петро Порошенко вручив паспорт громадянина України білорусу Сергію Коротких / Михайло Палінчак / POOL / УНІАН

У одному з проаналізованих українською спецслужбою постів йдеться про те, що Боленков нібито нападав на ветеранів АТО, волонтерів та націоналістичну молодь, крім того, влаштував стрілянину у 2015-му. Зокрема, серед постраждалих від цих нападів зазначали Олексія Свинаренко, Богдана Ходаковського, який зараз очолює праворадикальну організацію «Традиція і Порядок». А також ветерана війни Дмитра Іващенка (Вервича – УГСПЛ), який пізніше заперечив причетність Боленкова до нападу.

До слова, УГСПЛ писала, що на каналі «Вольєр» публікують особисті дані активістів та правозахисників, а також лунають заклики до насильства над ними. УГСПЛ зверталась до кіберполіції з питаннями, чи аналізують цей канал та чи проводять превентивну діяльність. На що нам відповіли, що кіберполіція не вивчає наповення цього каналу та може аналізувати його лише на прохання слідчого, який розслідує пов’язану із насильницькими закликами справу.

Між іншим, УГСПЛ неодноразово фіксувала насильницькі напади на активістів представниками «Традиції і порядку». Зараз наші юристи надають допомогу у справі про зрив показу документального фільму «На славу темряві», у якому йдеться про протистояння консервативним тенденціям в американському суспільстві. А також УГСПЛ допомагає у справі нападу на учасників «Одеса Прайд 2020». В останній поліція сім місяців не могла внести справу у Єдиний реєстр судових розслідувань. Нападників досі не покарали.

Чому Олексієм Боленковим зацікавилась СБУ?

Олексій Боленков живе в Україні з 2014 року. За цей час він отримав посвідку на проживання та одружився з громадянкою України. В одному з інтерв’ю він розповідав, що поїхав в Україну у 2014 році, щоб «допомогти українцям боротися з диктаторським режимом».

У Білорусі його неодноразово викликали до поліції та залякували через його анархістську діяльність. У новорічну ніч того ж 14-го року міліція приїхала до Олексія додому. Він посварився з батьками, бо ті вважали: «якщо до тебе приїхала міліція, значить ти – злочинець».

В Україні Боленков проводив розслідування, у яких розповідав про конфлікти на Подолі за участі поліції. Зокрема, він критикував екс міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та Сергія Коротких, який ймовірно працює на білоруські спецслужби, вважає активіст. За його словами, його видворяють, бо зійшлися інтереси Служби безпеки України та білоруських правоохоронців. З одного боку, його матеріали почали набирати популярності, і це не подобається українським правоохоронцям. З Іншого – Боленков займався розслідуванням діяльності білоруської діаспори, підконтрольної Коротких.  За його словами, зараз готує  про це публікацію.

Апеляція відеться 20 липня о 15:50 в Шостому апеляційному адміністративному суді. Адвокат активіста Євген Чекарьов та вважає, що без розголосу та медійної підтримки, Боленкову загрожує заборона в’їзду в Україну на три роки.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: