Публікація

Аналіз програм партій та блоків крізь призму прав людини

Сьогодні в приміщенні інформагенства ЛігаБізнесІнформ правозахисники презентували книгу „Права людини в передвиборчих програмах політичних партій та блоків (аналіз передвиборчих програм). Книга стала частиною дослідницького проекту Української Гельсінської спілки з прав людини «Вплив на програмну діяльність політичних партій через моніторинг законодавчої діяльності та аналіз виборчих програм політичних партій щодо висвітлення питань прав людини». Проект здійснюється завдяки фінансовій підтримці, яку надано на підставі угоди про співпрацю між Інститутом сталих спільнот (Монпельє, штат Вермонт, США) та Агентством США з міжнародного розвитку (ISC/UCAN).

В книжці правозахисники оприлюднили результати дослідження програм політичних партій на предмет наявності в них віришення проблем прав людини.

Книга складається з трьох частин: загального огляду передвиборчих програм політичних партій і блоків, аналізу окремих програм та методики оцінки. Увага приділялась наступним категоріям прав: громадсько-політичні права, екологічні та соціально-економічні.

В результаті дослідження було виявлено, що серед найбільш рейтингових партій і блоків широко представили спектр прав людини лише половина. Зокрема, принаймні згадки про усі права існують в програмах: Народного блоку Литвина „МИ”, Блоку „Наша Україна”, Громадянського блоку ПОРА-ПРП та Партії „Віче”. Інші партії навіть у своїх передвиборчих програмах не обіцяють гармонійного багатостороннього розвитку країни, що може забезпечити сталий розвиток.що політичні партії і блоки у своїх програмах в окремих випадках спромоглися чітко сформулювати декілька істотних проблем реалізації й дотримання прав і свобод в Україні. Особливу увагу було приділено соціально-економічним правам, хоча тему людей, що живуть за межею бідності практично проігноровано. Програми, переважно, містять беззмістовні гасла без опису ключових проблем. Жодна політична партія не спромоглася на чітке формулювання кроків покращення ситуації в сфері прав людини та основних свобод.

Правозахисники зазначили загальну відірваність політиків та їхніх політтехнологів від реалій українського життя та практичне не розуміння перспектив розвитку країни в сфері прав людини. З іншої сторони, як можна побачити з рейтингів політичних партій і блоків, зміст їхніх програм не надто впливає на українського виборця.

Книга доступна в офісі Спілки та для вільного скачування тут:

doc-file (708.608 kb)

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: