Публікація

Аліна Павлюк, УГСПЛ: «Рано чи пізно сама ситуація змусить перейти до принципів перехідного правосуддя і впроваджувати їх у життя»

Продовжуємо серію інтервю з експертами УГСПЛ щодо впровадження засад перехідного правосуддя в Україні

Аліна Павлюк – юрист Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. У 2014-2015 роках вона працювала у проекті УГСПЛ зі звільнення полонених та розшуку зниклих без вісти у зоні АТО «Prisoners of War UA». Наразі Аліна Павлюк продовжує працювати з правами постраждалих від конфлікту на Сході та документує воєнні злочини. Як юрист вона працює на національному рівні та із міжнародними інстанціями, зокрема Європейським судом з прав людини.

Alina Pavliuk 1
Аліна Павлюк

–  Що може дати перехідне правосуддя Україні?

– Для України перехідне правосуддя – це можливість впоратися із тими процесами, які відбуваються наразі у суспільстві у зв’язку зі збройним конфліктом. Багато викликів як для правової системи, так і для загальнолюдських відносин в цілому, які треба переоцінити та знайти правильне рішення. Тому перехідне правосуддя має створити таку рамку для України, яка дозволить оцінити ті події, які відбуваються, засвоїти їх уроки та не допустити у майбутньому повторення аналогічної ситуації. Це довгий процес, про який необхідно замислюватися вже зараз.

– Якщо український політикум прийме принципи перехідного правосуддя, то як це вплине на звичайних громадян?

– Я би не ставила питання саме в ключі «якщо». Рано чи пізно сама ситуація змусить перейти до принципів перехідного правосуддя і впроваджувати їх у життя. Тому чим вони цінні і важливі – це тим, що допоможуть прийняти наслідки збройного конфлікту в України та впоратися з ними. Допоможуть відновити права постраждалих від подій та проаналізувати правду. Наразі українське суспільство переповнене постійною інформацією щодо вчинених злочинів у зоні конфлікту, регулярних смертей та великої кількості постраждалих від різних дій. Тому досить високий рівень загальної агресії, коли все сприймається як чорне або біле. Але у війні, навіть після перемоги, не може бути все біле. Ми прагнемо повернути наші території, але ще поки не розуміємо як будемо жити з людьми, які наразі залишаються там. Це найголовніший виклик для України на майбутнє.

Рано чи пізно сама ситуація змусить перейти до принципів перехідного правосуддя і впроваджувати їх у життя. Тому чим вони цінні і важливі – це тим, що допоможуть прийняти наслідки збройного конфлікту в України та впоратися з ними.

– Перехідне правосуддя цікаве тим, що для нього обов’язковим є проведення реформ, які унеможливлять повторення конфлікту у майбутньому. Яка реформа для Вас є найбільш цікавою?

– Можливо через те, що я працюю з постраждалими від подій, для мене важлива реформа правосуддя. Під час збройного конфлікту мають місце найжорстокіші злочини, які засуджуються всією міжнародною спільною. І ті процеси встановлення справедливості та покарання винних є найкращим показником того, що країна здатна пережити війну і вийти ще сильнішою з неї. Тому чим більше уваги та ресурсу різного роду приділяються правоохоронній системі і системі правосуддя, тим вищий рівень довіри до держави в цілому. Вище розуміння, що навіть за таких важких обставин держава здатна захистити права своїх громадян.

– Ви документуєте воєнні злочини та готуєте матеріал для міжнародних судів. Як це допоможе тим, хто постраждав від конфлікту та окупації?

– Одним із принципів перехідного правосуддя є право на правду. І ідеалістична мета – досягнути об’єктивної правди за умов збройного конфлікту. Наразі в України ми спостерігаємо як діють гібридні методи ведення війни, коли значний акцент робиться на маніпулюванні інформацією, її викривленні, і наскільки це впливає на свідомість людей. Тому важливо в таких обставинах фіксувати реальні історії, зберігати свідчення та відстоювати позиції як у національних, так і міжнародних судових інстанціях. Для того, щоб не втратити спогади про події, свідчення жертв – ми і документуємо те, що відбувається. Це наш маленький внесок у встановлення істини та правди на майбутнє, тому що героїв потрібно пам’ятати, жертв – захищати, а порушників – покарати.

Alina Pavliuk 4
Круглий стіл «У пошуках правових механізмів запобігання безкарності під час конфлікту на Сході», 2016

– Запровадження перехідного правосуддя в Україні передбачає моральну та матеріальну сатисфакцію постраждалим від конфлікту. Що робить УГСПЛ для цього?

– УГСПЛ для цього представляє інтереси потерпілих на національному рівні та у міжнародних судових інстанціях, наприклад Європейському суді з прав людини. Крім того, ведеться робота з надання інформації Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду для попередньої оцінки ситуації в Україні.

Підготувала Таїсія Килба, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: