Публікація

Активісти провели акцію солідарності з китайським правозахисником Лю Сяобо

7 березня у місті Києві відбулась акція міжнародної солідарності з ув’язненим китайським правозахисником Лю Сяобо. Із десятка пазлів учасники зібрали під Посольством Китаю в Україні велике зображення Лю Сяобо.

Почесний Президент українського відділення міжнародного ПЕН-клубу Євген Сверстюк коментує ідею акції: «Наш час любить підмінювати правду успіхом і логікою доконаних фактів. Але усі розуміють, що економічні успіхи сьогоднішнього Китаю не можуть перекрити тисячоліть китайської культури, яка утверджувала зовсім інші цінності. Так само як ув’язнення Президента китайського ПЕН-Клубу Лю Сяобо не може затьмарити його імені, навпаки, це імя стає ще вищим і світлішим».

Слід відзначити, що подібні акції підтримки Лю Сяобо протягом першого тижня березня відбуваються по всьому світу. Вони є частиною міжнародної кампанії в підтримку Лю Сяобо, що була ініційована Front Line Defenders та PEN International.

«Владою Китаю здійснюється політика цензури щодо Лю Сяобо – про нього не можна говорити, навіть інтернет-контент зі згадками про нього видаляється. Ми хотіли показати, що не дивлячись на це, українці знають про нього. І ми вимагаємо свободу Лю Сяобо, єдиному сучасному ув’язненому лауреату Нобелівської премії!» – зазначає Назарій Боярський, один із організаторів акції в Україні.

Учасники акції у всьому світі прагнуть привернути увагу до триваючого ув’язнення Лю Сяобо та його дружини, тим самим сприяти його звільненню, а також – інших правозахисників та громадських активістів, що знаходяться у в’язницях Китаю.

Акцію організовує Центр Громадянських Свобод. Захід підтримали Центр «Соціальна дія», Центр інформації про права людини,  Дебатна Академія.

Довідково:

Лю Сяобо – китайський правозахисник, поет, який у грудні 2009 р. був засуджений до 11 років ув'язнення за «підрив державного устрою». Цей вирок був засуджений з боку Євросоюзу, США та Верховного комісара ООН з прав людини. У 2010 році Лю отримав Нобелівську премію миру. Представник МЗС Китаю заявив, що присудження йому премії було б «цілком помилковим». Лю Сяобо став єдиним в сучасній історії лауреатом Нобелевської премії, якому не тільки не дозволили бути присутнім на церемонії вручення, але й не дозволили отримати її через рідних і близьких.

Більше про міжнародну кампанію в підтримку Лю Сяобо: http://www.lighthonestyhrd.org/

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: