Публікація

Активісти акції „Україна без Кучми” просять офіційної реабілітації

Пройшло вже чотири роки від „славетного” дня „9 березня”, події якого призвели до арешту вісімнадцяти членів УНА-УНСО, яких Рада Європи визнала політв’язнями. Сьогодні вони звертаються до Президента України з проханням відновити справедливість – здійснити повну реабілітацію всіх засуджених за політичні погляди.

Нагадаємо, що 9 березня 2001 року під час проведення акції „Україна без Кучми” спочатку біля пам’ятника Тарасу Шевченку, а потім на Банковій виникла сутичка між беззбройними демонстрантами і правоохоронцями в шоломах, із гумовими палицями і металевими щитами. Після цієї бійки правоохоронці затримали і жорстоко побили сотні демонтрантів, а вісімнадцятеро членів УНА-УНСО отримали різні терміни ув’язнення.

Через декілька років Парламентська Асамблея Ради Європи у резолюції, серед іншого, висловила своє глибоке занепокоєння „накладенням непропорційних покарань на осіб, які брали участь у політичній демонстрації 9 березня 2001 року” і на той час утримувалися у в’язниці, запропонувала вважати їх політичними в’язнями.

Результатом арештів став довготривалий судовий процес (149 судових засідань) і вироки від двох до чотрьох років позбавлення волі засудженим, які на цей момент відбули покарання в повному обсязі.

Сьогодні представники засуджених тоді членів УНА-УНСО, спільно з керівником профспілки органів внутрішніх справ, провели прес-конференцію, на якій оприлюднили своє звернення до Віктора Ющенка з проханням визнати  в Україні осіб, засуджених за політичні погляди, політичними в’язнями та здійснити їх повну реабілітацію.

Перші позитивні зрушення у цій справі вже намітилися. На початку березня між представниками політв’язнів та головою профспілки атестованих працівників ОВС Г. Кабанченком було досягнуто домовленості про спільні дії по відновленню справедливості наявними в державі правовими методами.

Не може не тішити членів УНА-УНСО лютневий виступ Віктора Ющенко у Львові, де він заявив свою добру волю щодо реабілітації засуджених унсовців, які проходять по справі 9 березня 2001 року.

Окрім того, активісти „України без Кучми” минулого року подали заяву до Європейського Суду з прав людини і нещодавно отримали відповідь про те, що „Суд розгляне справу, як тільки це виявиться можливим”. А зараз, за словами адвоката політв’язнів Андрія Мамалиги, вже підготовлене клопотання до Верховного Суду України про перегляд справи в порядку виключного провадження.

Ігор Мазур, голова київської організації УНА-УНСО, висловив сподівання , що протягом кількох місяців питання про реабілітацію буде вирішено позитивно, незважаючи на те, що в органах судової влади і прокуратури залишились деякі представники старого режиму.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: