Публікація

Активістів опозиції затримують без достатніх підстав

Для України надзвичайно важливо показати всьому світу, що в ній поважається право на висловлювання своєї думки в період перегонів перед виборами президента, що відбудуться наприкінці цього місяця, заявила сьогодні організація Amnesty International.

“Здається, останні події, на жаль, демонструють неповагу до цього права”, – заявила ця організація.

Amnesty International занепокоєна відомостями про те, що молодих учасників опозиційної організації „ПОРА” піддають безпідставним арештам і утискам за здійснення ними свого законного права на вільне висловлювання власної думки. ПОРА – громадська ініціатива, яка поширює листівки і підтримує сатиричний веб-сайт, який заохочує людей не голосувати за кандидата в президенти від влади Віктора Януковича. Вивчені AI відомості містять наступну інформацію:

Андрій Кулібаба, активіст вінницького відділу молодіжної опозиційної ініціативи ПОРА, був затриманий міліцією 20 жовтня без будь-яких пояснень. 21 жовтня йому було призначене покарання відповідно до положень Кодексу про адміністративні правопорушення за “умисну непокору вимогам міліції” у вигляді 10 діб арешту. Було оголошено, що він штовхнув співробітника міліції й відірвав з його форми ґудзика. 23 жовтня його раптом було звільнено, і повідомлено про заміну арешту штрафом.

Олександра Пугача було затримано у Вінниці 21 жовтня, і притягнуто до суду за начебто відмову назвати своє ім’я співробітнику міліції, проте свідчення свідків розходилися, і його було звільнено (визнано невинуватим). За кілька хвилин, коли він стояв на східцях будівлі суду, його знову затримали на очах у свідків, утримували у відділку міліції протягом чотирьох годин і потім повідомили, що проти нього відкрито кримінальну справу за складом злочину “хуліганство”.

В Кіровограді 21 жовтня переодягненими міліціонерами був затриманий Олександр Тищенко, в той час як він збирав листівки й наліпки, випущені ініціативою ПОРА для їх поширення. Його також звинуватили в „умисній непокорі працівнику міліції”, проте провадження у справі було припинене (зупинене), і його звільнили 25 жовтня.

Володимира Закалюжного було затримано у Києві 23 жовтня під час розповсюдження ним на концерті листівок, що критикують діяльність Віктора Януковича. Його було доставлено у Шевченківський відділок міліції в м. Києві й пред’явлено звинувачення у крадіжці мобільного телефону, за що його могло чекати дворічне ув’язнення.

Велика кількість схожих випадків по всій Україні й численні процесуальні порушення викликають підозру, що цих молодих людей було затримано за їх законну й мирну опозиційну діяльність. В цьому випадку, Amnesty International вважатиме їх політичними ув’язненими, і вимагатиме їх негайного безумовного звільнення.

“Ми закликаємо українську владу поважати право на висловлювання думки і право зборів, і не заважати законному висловленню опозиційних поглядів”, зазначила Amnesty International.

Інформація:

31 жовтня відбудуться вибори президента. Багаточисельний мітинг на підтримку кандидата від опозиції Віктора Ющенка, що пройшов на вихідних, вимагав проведення чесних виборів.

Протягом кількох останніх тижнів збільшилася кількість затримань і обшуків активістів опозиції з різних організацій. 14 жовтня міліція заявила про виявлення обладнання для створення вибухових пристроїв у центральному офісі організації ПОРА у Києві, хоча протягом першого обшуку за участі третіх осіб не було виявлено нічого, і обладнання „знайшли” лише коли міліція проводила обшук в приміщенні самостійно. Після цього відбулися інші обшуки, і зараз в Чернігові учасник ініціативи ПОРА Олександр Ломако чекає на засідання суду, де розглядатиметься справа за звинуваченням його у зберіганні вибухових речовин, що може потягти за собою ув’язнення від двох до п’яти років. Міліція начебто знайшла у його квартирі речовину коричневого кольору, яка може виявитися вибухівкою.

ПАРЄ висловила своє занепокоєння ходом виборчої кампанії, і закликала українську владу “проводити виборчий процес на принципах справедливості й поваги до стандартів Ради Європи, і забезпечити всім кандидатам можливість чесні й рівні умови”.

За прес-релізом Amnesty International

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: