Публікація

Акція «#людинаНЕтовар» до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми

28 липня 2017 року з 17.00  біля  пам’ятки архітектури «св. Архистратиг Михаїл» (станція метро «Майдан Незалежності») Служба у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у співпраці з ГО «Фундація «Гармонізоване суспільство» за участі МГО «Кампанія А21», Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та в рамках проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи в сфері протидії торгівлі людьми, в Україні» за підтримки Міністерства соціальної політики України, Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Уряду Канади, проводить соціально-інформаційну Акцію «#людинаНЕтовар», присвячену  Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми.

Мета заходу: підвищення поінформованості широкого кола киян та гостей столиці стосовно існуючих в суспільстві ризиків потрапляння в рабство. Висвітлення проблеми трафікінгу*. Поширення інформації щодо взаємодії урядових та неурядових організацій у наданні допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Під час Акції проходитиме:

  • виставка дитячих робіт «Будь обережним! Торгівля людьми – це може трапитися з кожним!»;
  • експрес-опитування щодо поінформованості громадян про проблему торгівлі людьми;
  • дійство з випуском в небо кульок з символікою акції;
  • інформаційні макети на каркасі із зображенням українських зірок;
  • розповсюдження інформаційних матеріалів з питань попередження та протидії торгівлі людьми;
  • розповсюдження браслетів з символікою акції;
  • консультування  фахівцями (експертами) в сфері протидії торгівлі людьми пересічних громадян.

Головною частиною акції став інформаційний перфоманс «Attention! ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ-2017!», який створений на добровільних засадах акторами та режисерами студії при Київському Академічному театрі ляльок та незалежними митцями Катериною Лук’яненко,  Олександром Мартиненком та іншими майстрами-лялькарями КНУТКіТ  ім. І. К. Карпенка-Карого.

Центром художнього рішення цьогорічного перфомансу є ПАВУТИННЯ, яке досить влучно передає образ засідки-пастки, що була розставлена змовниками, заради наживи, готовими переступити через людяність, закони та суспільні норми.

До уваги! Цьогорічний захід фокусується на актуальних проблемах та тенденціях   торгівлі людьми в Україні, що набули резонансу в суспільстві протягом останніх років – серед них тема «кур’єрів-експедиторів», примусова військова служба, продаж дітей та інші.

Звичайна пильність, обізнаність може врятувати як власне життя,

так і життя близьких та рідних.

Будьте обережні!

Інформація до відома журналістів

Існує багато форм торгівлі людьми. Але, у будь-якому випадку, ознаки цього злочину загальні – вербування людини, обіцянки якихось перспектив, освіти, подорожей, хорошої роботи, високих заробітків. Йдеться, як правило, про перевезення людини за кордон, обмеження її свободи з метою експлуатації. Як правило, у потерпілих забирають паспорти, гроші, засоби зв’язку, таким чином не даючи жодного шансу на порятунок. Далі експлуатують**, – у промисловій праці, може мати місце сексуальна експлуатація, вилучення органів, примусова військова служба. На сьогоднішній день досить поширеною формою торгівлі людьми є примусове жебракування.
Торгівля людьми є особливо небезпечним злочином, який є грубим порушенням прав людини і визнаний серйозним злочином на міжнародному рівні.
На теперішній час масштаби цього виду злочинної діяльності набули таких вражаючих розмірів, що за оцінками експертів торгівля людьми за своїми наслідками стоїть на третьому місці після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками та є другим за прибутковістю вид злочинної діяльності.
Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Зростає також проблема внутрішньої торгівлі людьми.
За даними дослідження, проведеного на замовлення Представництва Міжнарожної організації з міграції (МОМ) в Україні понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.
Торгівля людьми не має географічних кордонів, вона існує серед усіх рас, класів та релігій. Її наслідки несуть загрозу життю і здоров’ю особи, завдають психологічної травми. Протидія цьому ганебному явищу є сьогодні одним із загальносвітових напрямів суспільного розвитку. Вона розглядається світовим співтовариством як злочин і є грубим порушенням прав людини.
Реалізація особистих прав людини, гарантування права на життя і здоров’я, на вільний особистий розвиток є одним із головних завдань правової соціальної держави, якою проголошена Україна.
У 2013 році Генеральною Асамблеєю ООН проголошений, а 30 липня 2014 року Організація Об’єднаних Націй відзначила перший в історії Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який підтримує вся міжнародна спільнота.

2017 рік в Україні оголошено «Роком боротьби з торгівлею людьми».

Все це говорить про те, що реалізація державної політики у сфері протидії торгівлі людьми, дотримання норм міжнародного права є досить актуальним для України, а консолідація зусиль усіх рівнів влади, громадського сектору та міжнародної спільноти з цього питання є запорукою її європейської інтеграції.

Трафікінг* (від англ. trafficking – незаконний продаж, перепродаж) — означає вчинення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачу, укриття або отримання людей шляхом погроз, застосування сили або інших методів примусу, незаконне захоплення, шахрайство, обман, зловживання владою або використання безпорадного стану, або шляхом підкупу у вигляді платежів чи надання послуг, з метою отримання згоди особи.

Експлуатація** (від франц. exploitation — використання, витягання вигоди) – використання когось або чогось несправедливим або жорстоким чином, тобто визиск. Найчастіше термін «експлуатація» використовується для позначення економічної експлуатації, тобто акту використання праці іншої людини або ж самої людини без її згоди (або навіть і за її згодою) та без наданням за це адекватної компенсації. Є занадто багато форм експлуатацій людини: сексуальна; використання в порнобізнесі; трудова (примусова праця чи надання послуг); вилучення органів; використання у збройних конфліктах; використання у дослідах; використання у злочинній діяльності; жебрацтво; примусове сурогатне материнство; примусовий шлюб; незаконне усиновлення з метою наживи та інші.

Запрошуємо представників ЗМІ відвідати захід!

Контакти для додаткової інформації:
Служба у справах дітей та сім’ї ВО Київської МР (КМДА): (044) 483-45-55;
ГО «Фундація «Гармонізоване суспільство»: (044) 383-50-71

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: