Публікація

Африканський Суд з прав людини розпочав свою роботу

Наприкінці минулого року набув чинності Протокол Африканської Хартії прав людини та народів щодо утворення Африканського Суду з прав людини та народів, після того, як його ратифікувала 15 країна континенту.

Це означає, що відповідно до умов цього Протоколу з 25 січня 2004 року Суд офіційно буде працювати. Даний протокол про утворення Суду був прийнятий ще в червні 1998 року і лише тепер є сподівання на успішність запровадження цього механізму.

Наступним важливим кроком має стати обрання та призначення суддів Африканського Суду для початку його діяльності у повному режимі. Судді призначаються країнами, що ратифікували Протокол. Також важливим кроком стане розробка правил та процедур роботи Суду.

Право прямої подачі заяви до Суду мають тільки держави та Африканські міждержавні організації. Приватні особи та НУО можуть подавати скарги тільки у тому випадку, коли таку спеціальну декларацію зробила країна при ратифікації протоколу.

Африканська Хартія набула чинності 21 жовтня 1986 року. Відповідно до неї був утворений єдиний механізм контролю – Африканська Комісія. Вона не має суттєвих механізмів впливу на країни та відповідно не відіграє значної захисної ролі. Фактично, не можливо застосувати примусові заходи чи механізми заохочення з метою, щоби країни діяли у відповідності до рішень Комісії. Тому її рішення є не обов’язковими.

Тепер ці два механізми будуть діяти паралельно і експерти сподіваються, що їхня діяльність буде ефективною для захисту прав людини в Африці.

Таким чином, африканці обрали фактично європейську модель функціонування Європейського Суду з прав людини, за винятком обмежень щодо подачі індивідуальної скарги, і відтворили її у себе, що відбувається вперше.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: