Публікація

Адвокати з Одеси добилися через суд дозволу на усиновлення дітей ВІЛ-інфікованими батьками

УГСПЛ вітає колег адвокатів Олега Белова та Віталія Матвеева з важливою судовою перемогою щодо захисту прав ВІЛ-інфікованих громадян.

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і нечинним п. 3 Переліку наказу МОЗ від 20.08.2008 року №479 щодо захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем, а саме хворобу, зумовлену вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).

Судове засідання за позовом до Міністерства охорони здоров’я Украіїни про визнання незаконним та нечинним наказу МОЗ від 20.08.2008 року №479 у частині, що стосувалася усиновлення дітей ВІЛ-інфікованими відбулося у понеділок, 28 жовтня 2019 року.

У червні минулого року Віталій Матвєєв в інтересах свого клієнта, який є інвалідом 2-ї групи, звернувся до Окружного адмінсуду Києва з позовом до МОЗ. “Більше ніж рік ця справа перебувала на розгляді у суді, однак права людини все ж таки було захищено. Завдяки цьому унікальному судовому рішенню, люди, які живуть з ВІЛ, будуть мати можливість бути опікуном, піклувальником чи усиновлювачем”, – написав Олег Бєлов.

Суд вирішив, що пункт про заборону всиновлення дітей ВІЛ-інфікованими носить дискримінаційний характер. ” Держава гарантує надання всім людям, які живуть з ВІЛ, та особам, які належать до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ, рівних з іншими громадянами можливостей для реалізації їхніх прав, зокрема в частині можливості адміністративного та судового захисту своїх прав (ч.2).  Дискримінація особи на підставі наявності в неї ВІЛ-інфекції, а також належності людини до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ забороняється. Дискримінацією вважається дія або бездіяльність, що у прямий чи непрямий спосіб створює обмеження, позбавляє належних прав особу або принижує її людську гідність на підставі однієї чи кількох ознак, пов`язаних з фактичною чи можливою наявністю в неї ВІЛ, або дає підстави віднести особу до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ (ч. 3)”, – йдеться у тексті рішення суду, яке опубліковане у Єдиному реєстрі судових рішень.

Джерело портал odesa.depo.ua

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: