Публікація

Адвокати УГСПЛ продовжують захист прав ВІЛ+ у’вязнених під час пандемії COVID-19

Адвокати УГСПЛ продовжують ведення кількох судових справ щодо захисту ВІЛ+ у‘вязнених під час пандемії COVID-19.

23 березня 2020 року УГСПЛ оприлюднила офіційне Звернення стосовно необхідності впровадження заходів, спрямованих на захист хворих осіб, що знаходяться в місцях позбавлення волі від впливу COVID-19. В заяві правозахисники УГСПЛ закликали установи відбування покарань вжити невідкладних заходів до початку розповсюдження інфекції серед ув’язнених, та, серед іншого, розглянути можливість звільнення від покарання ув’язнених, що знаходяться в групі ризику, шляхом подачі до судів відповідних клопотань. Також в Заяві пропонувалося розглянути можливість відтермінування виконання вироків на час критичної ситуації з пандемією із звільненням на цей час осіб від відбування покарання в судовому порядку.

14 квітня 2020 року УГСПЛ також долучилася до Звернення Правозахисного Порядку Денного до української влади щодо розвантаження пенітенціарних установ для зупинення поширення епідемії COVID-19.

Разом з тим адвокати Центру Стратегічного судового захисту УГСПЛ на весні 2020 року розпочали захист прав кількох ВІЛ+ у’вязнених. Однією зі справ є справа ВІЛ+ у’вязненного С.

Справа ВІЛ+ у’вязненного С

Витяг з клопотання УГСПЛ по справі ВІЛ+ у’вязненного С.

«…09.08.2018 року лікарсько-консультативна комісія про медичний огляд засудженого щодо наявності захворювання, визначеного «Переліком захворювань, які є підставою для подання в суд матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання», склала висновок, в якому зазначено, що стан здоров’я заявника є важким із тенденцією до погіршення. Комісія прийшла до висновку, що хвороби заявника підпадають під «Перелік захворювань, які є підставою для подання в суд матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання», що затверджений спільним наказом Міністерства юстиції України міністерства охорони здоров’я від 15 серпня 2014 року.

У’вязнений С. потребує хірургічного лікування – протезування трикуспідального клапану, що підтверджується висновком ЛКК від 09.08.2018 року.

В той же час в світі поширюється пандемія вірусу COVID-19. Загальновідомим фактом є те, що жертвами вірусу, як правило є хворі люди, імунна система яких є ослабленою. У’вязнений С. чітко підпадає під вищенаведену категорію.

Не є таємницею той факт, що в світі не вистачає тестів на COVID-19, а також обладнання для реанімації людей, тяжко хворих на COVID-19. Не є виключенням і Україна. А тому є сумніви в тому, що лікарні ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» забезпечені відповідними засобами діагностики і лікування COVID-19.

Таким чином збігаються два критичні фактори, а саме;

  • знаходження у’вязненого С. в групі ризику;
  • відсутність засобів для лікування,

які в сукупності можуть призвести до летального випадку.

Необхідно зауважити, що в деяких країнах світу, навіть в авторитарних, з’явилася практика масового звільнення ув’язнених, із метою запобігання їх смерті через COVID-19. Наприклад Іран звільнив 85 тис. ув’язнених, в тому числі навіть політичних.

Група європейських правозахисних організацій звернулася до ВОЗ і Ради Європи із проханням прийняти заходів для захисту ув’язнених осіб  від COVID-19.

Американська влада почала звільняти ув’язнених у зв’язку із пандемією COVID-19.

Ситуація із пандемією COVID-19 вже призвела до бунтів в італійських колоніях.

Офіс Генерального прокурора України звернувся до Кабінету Міністрів України із закликом прийняти заходів, спрямованих на унеможливлення розповсюдження вірусу серед ув’язнених.

Тому, в ситуації, що склалася, у’вязнений С. підлягає звільненню від відбування покарання на підставі ст. 84 КК України».

Клопотання знаходиться на розгляді.

Новини по справі Наталі З.

Справа Наталі З., наркозалежної ВІЛ+ соцпрацівниці Благодійного Фонду «Світанок», яку затримали на лінії розмежування представники т. зв. «ДНР» із препаратом замісної терапії та звинуватили в контрабанді наркотичних засобів, є резонансною прецедентною справою яку супроводжує Центр Стратегічного судового захисту УГСПЛ із лютого 2020 року.

Євген Чекарьов, адвокат ЦСС УГСПЛ

Коментар Євгена Чекарьова, адвоката Центра Стратегичного Судового захисту УГСПЛ

«По справі Наталі З. на весні ми мали проблему, спровоковану введенням в Україні карантинних обмежень –  карантин тимчасово унеможливив надання правової допомоги тому, що лінія розмежування була закрита, а отже неможливо було отримати жодних документів від родичів Наталі, які досі мешкають в Донецьку. Це вдалося зробити в серпні. Зараз ми вже підготували подання до ЄСПЛ та відправили його із офіційним проханням провести розгляд справи за прискореною процедурою».

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: