Публікація

Адвокатів навчали протидії торгівлі людьми

Торгівля людьми – злочин, що за часи незалежності набув особливого розмаху в Україні. Українські громадяни – жінки, чоловіки, молоді хлопці та дівчата, неповнолітні діти все частіше стають жертвами сучасного рабства.

Вислизнути з пастки работоргівців складно, але можливо. Та що робити після цього? Куди звертатись, у кого просити допомоги?

Кваліфіковано проконсультувати що і як робити в подібних ситуаціях мають фахівці-адвокати. Проте, як свідчить практика, з 51 кримінальної справи за ст. 149 Кримінального кодексу України «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини» адвокати представляли інтереси потерпілих в суді лише в 20 справах. Чому склалась подібна ситуація?

По-перше через недостатню кількість адвокатів на велике число потерпілих осіб. Іншою причиною є незалучення адвокатів (у більшості випадків) до захисту прав потерпілих на етапі досудового слідства. Грає свою роль і недостатній досвід роботи адвокатів потерпілих та відсутність навичок роботи із справами даної категорії.

Для підвищення спроможності українських адвокатів представляти права та інтереси постраждалих від торгівлі людьми та з метою посилення захисту прав та інтересів постраждалих від торгівлі людьми Українська Гельсінська спілка з прав людини, Організація з безпеки та співробітництва в Європі за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії провели 22-23 листопада провели тренінг для адвокатів з 12 регіонів України з протидії торгівлі людьми.

Подібні тренінги протягом 2007 року вже пройшли 55 адвокатів та юристів.

Експертами тренінгу виступили представники ОБСЄ, УГСПЛ та практикуючі адвокати, які практикують у справах, що пов’язані з торгівлею людьми.

Своїм досвідом з українськими колегами поділилась і Бенедикт Буржуа – французький адвокат Комітету з питань протидії сучасному рабству, що має виграні справи, пов’язані з торгівлею людьми в Європейському Суді з прав людини.

За результатами навчань організатори планують створити мережу адвокатів, які спеціалізуються у питаннях протидії торгівлі людьми. Така мережа сприятиме постійному обміну досвіду між її учасниками. А також дозволить надати оперативну допомогу жертвам торгівлі людьми у всіх регіонах України.

Марина Говорухіна УГСПЛ

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: