Публікація

Адвокат УГСПЛ про те, чому КиївПрайд2016 – це важливо

У Києві триває Міжнародний Форум ЛГБТ «КиївПрайд2016». Навколо події не вщухають емоційні дискусії в українському суспільстві. Особливо щодо центрального заходу Форуму – Маршу рівності, правозахисної ходи, на якій, за оцінками організаторів, очікується кілька тисяч людей.

Ми продовжуємо публікації коментарів представників УГСПЛ на тему Прайду в контексті прав людини. Адвокат Центру стратегічних справ спілки Дмитро Мазурок розповів, чому Марш на часі та чому Прайд – це не тільки про ЛГБТ.

— Чому проведення КиївПрайд2016 та Маршу рівності є важливою подією для захисту прав людини в Україні?

— Україна переживає важкі часи. Особливо зараз, якомога частіше, треба нагадувати суспільству про права людини, про фундаментальні цінності нашого суспільства: людське життя, особисту свободу, свободу вираження поглядів. Наші громадяни повинні бути взірцем порядності, чесності та толерантності. Тільки там ми зможемо здобути мир і добробут.

Мазурок фото (цв фон УГСПЛ)

— Чому КиївПрайд — це не лише про ЛГБТ?

— Кожен хоче відчувати себе у безпеці. Незалежно від статі, раси, сексуальної орієнтації тощо, всі є рівними. Кожен з нас однаково потребує захисту від жорстокого поводження та принизливого ставлення. Зараз одні, потім інші. В різні часи були групи людей, які зазнавали утиску. Я проти такого та не хочу нових прикладів дискримінації.

— Хто, з позиції прав людини, має бути відповідальним за безпеку під час проведення Маршу рівності?

— У 1997-му році Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини. З цього часу наша країна взяла на себе зобов’язання забезпечити кожному свободу зібрань та вираження поглядів. Незалежно від обставин, Уряд повинен захистити життя людини та попередити будь-яке жорстоке або таке, що принижує людську гідність поводження.

— Чому особисто Ви підтримуєте цю подію?

— Держава — це не знеособлена істота. За кожною посадою є обличчя. Якщо чиновник не докладає зусиль, щоб захистити моє право мирно вийти на Марш рівності та висловити свою громадянську позицію щодо ЛГБТ, я навіть не хочу думати, що буде коли я захочу вийти на Марш проти корупції та злочинів цих посадовців. Своїм прикладом я хочу показати, що в моїй країні громадянське суспільство має вагу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: